Ty nejlepší články rovnou do mailu

Co večeřet na služební cestě v restauraci

Ti z nás, kdo při své práci musí cestovat, řeší obvykle podobné dilema. Co si dát k večeři, aby takové jídlo bylo v souladu se zdravým jídelníčkem a zároveň aby nezruinovalo peněženku. Dali jsme dohromady pár tipů, které se nám osvědčily.

O tom, že pokud snídáte na hotelu, pravděpodobně kvůli tomu přiberete, jsme už psali. Nyní se ale zaměříme na opačný konec dne - na večeře. Právě ty mohou být rizikem po náročném dni pro naši vytrvalost a potencionálně by mohly ohrozit naší snahu zhubnout.

Pokud se rozhodnete po celém dni vyrazit na jídlo do restaurace, držte se základních pravidel:

  • méně je více - po náročném odpoledni si vaše tělo bude říkat o pořádnou porci energie, kterou jste do té doby spálili. Nenechte se touto žádostí zmást. Tělu stačí dodat rozumné jídlo a budete se brzy cítit zasyceni. Ono se ne nadarmo říká: "Hlad má velké oči". Je to tak, při večeři na služebce s právě kvůli tomu můžete snadno přecpat.
  • maso a zelenina je základ - čekáte rady, co přesně si na večeři v restauraci tedy dát? Není na to univerzální odpověď, stejně jako není univerzální restaurace, která by vařila jakékoliv jídlo, co si přejete. Základem rozumné večeře na služební cestě by měla být kombinace masa a zeleniny. Nejlépe bez smažení, přídavku tuku, cukru nebo přdpřipravená z polotovarů. Sacharidy můžete vynechat nebo je dodat tělu v malém množství a rozumné podobě - třeba schované v zelenině. Jedním z takových příkladů jídla je libový hovězí steak (případně kuřecí či krůtí steak) se zeleninou jako přílohou.
  • cukr vám nedá spát - jestli existuje nějaká surovina, kterou byste měli večer vynechat, je to cukr. Sladká nebo slazená jídla vás sice na chvíli proberou z únavy, na druhou stranu po jejich snězení se Vám pak bude mnohem hůře spát. Tělo totiž bude v euforii z přilivu cukru a nedopřeje vám tak klidný spánek jako zdravější varianta jídla.
  • polotovary jsou pro loosery - v mnoha restauracích vám připraví jídlo z polotovarů. Je to jednodušší - polotovar jen rozmrazí nebo rovnou hodí na pánvičku a během pár minut je jídlo hotové. Úspora času při přípravě jídla je ale vykoupena kvalitou, výživovou hodnotou i samotnými živinami. Polotovary bývají obvykle chemicky konzervované nebo stabilizované, aby déééle vydržely a vypadaly dobře i po rozmražení.
  • cena vypadá vyšší jen na první pohled - vybíráte na služebce večeři podle ceny? Přehodnoťte tento postoj. Za kvalitní jídlo zaplatíte pravděpodobně více než za polotovar. Čerstvé a kvalitní suroviny něco stojí. Na druhou stranu je to investice do vašeho zdraví a tu jen tak neodbývejte.

Večeře na služební cestě nemusí být nezdravým koncem dne, kdy se přejíte. Co pro to děláte vy?

Co vy na to?