Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jak vyzrát na horké dny s pomocí přírody?

Když v létě panují vedra a teploty se šplhají do tropických výšin, je nám mizerně a v horku jsme celí zničení. Nic se nám nechce, přesto po nás šéf nebo děti vyžadují, abychom fungovali. Existuje několik způsobů, jak si účinně ulevit, ochladit se a ještě tím prospět svému tělu a zdraví.

To nejhorší, co můžeme udělat, je pít ledové nápoje. Ono k tomu počasí přímo svádí, ale když vypijeme něco ledového, tělo dostane teplotní šok a musí se s ním poprat, teploty jsou totiž velmi rozdílné. Zdravému jedinci by to nemělo ublížit, ale existují i případy kolapsů. A navíc si tak koledujeme o angínu či další nepříjemné nemoci včetně následné bolesti v krku. Doporučuje se proto vyhánět teplo teplem, tedy pít teplé nápoje. Ideální je popíjet horký čaj. Opravdu to funguje, i když se do toho chce jen málokomu, protože obvykle prahneme po něčem chladném a osvěžujícím.

Pomoc bylin

Naši předci používali byliny na všechny možné problémy a i dnes jsou doplňky stravy a různé léky tvořené na bylinném základu. A bylinky nám pomohou i proti horku, osvěží nás a ještě prospějí našemu zdraví. Nejvyužívanější je máta, ze které se dají připravovat nejrůznější limonády – nejen čistě mátová, ale můžeme ji přidat do citronády, malinové limonády a dalších ochucených vod. A i když nápoj není nijak ledový, máta nám dodá pocit chladu a svěžesti. Můžete si z ní samozřejmě připravovat i koktejly, jako například mojito, ovšem ve vedrech raději sáhněte po nealkoholické verzi.

Další bylinou, která v takových situacích pomáhá, je fenykl. Ten se sice obvykle využívá na žaludeční potíže, ale má podobné ochlazující účinky jako máta. Dobré je uvařit si čaj a chladný ho popíjet, případně se fenykl dá používat při vaření místo koření a nebo ho můžete přihodit do zeleninového salátu.

Třetí zázračnou bylinkou, kterou si můžete pěstovat klidně v truhlíku za oknem, je bazalka. I z té se dá připravovat řada limonád nebo ji zkrátka do některé přidejte. A podobně jako fenyklem jí můžete ozvláštnit zeleninový salát. A čerstvá rajčata s bazalkou a mozzarelou? To je přece klasika.

Co vy na to?