Ty nejlepší články rovnou do mailu

Holdujete hmyzu? Je v něm budoucnost potravin

Jíst brouky, pochutnávat si na červech a okusovat tělíčka sarančat – to většině lidí připadá jako naprostá nechutnost. V orientálních zemích je ale konzumace takového hmyzu úplně normální a přibývá i obyvatel Západu, kteří na něj nedají dopustit.

Nejde jen o to, že by to bylo něco exotického, co vám zpestří jídelníček. Hmyz jako součást běžné stravy je propagován zejména proto, že představuje nutričně velmi vyváženou potravinu. Například cvrčci, sarančata nebo mouční červi v sobě mají zhruba z poloviny jen bílkoviny, které jsou pro lidský organismus naprosto nezbytné, tedy esenciální. K tomu v broucích a podobné „havěti“ najdeme mnoho minerálních látek a i tuků, které jsou ale pro naše tělo mnohem zdravější než běžné živočišné tuky. Zkrátka je to zdravá bomba, která našemu tělu velmi prospívá – jen se většinou bráníme, protože už jen ve vidině, že pozřeme něco jako červa, se nám zvedá žaludek.

Jídlo budoucnosti

I když dnes těmto pochoutkám holduje jen minimum lidí, je možné, že v budoucích letech či desetiletích se bude jednat o úplně běžnou součást našeho jídelníčku. Odborníci totiž varují, že nám v příštích letech mohou začít docházet kvalitní, zdravé potraviny. Proč? Lidí je čím dál víc, chováme i mnohem více zvířat a půda je vyčerpanější než dřív, nedáváme jí dostatečný prostor pro regeneraci. Pokud tedy budeme chtít jíst zdravé, plnohodnotné potraviny s vyváženou nutriční hodnotou, bude náš výběr čím dál těžší a užší. A hmyz bude ideální volbou, protože ho bude vždy dostatek – živí se i méně kvalitní potravou, takže hlady nevymře. A pro nás to v budoucnu může být záchrana, ať se nám to líbí nebo ne. Takže možná je načase začít ochutnávat a zvykat si, co nás čeká – a prospět tak svému tělu už teď.

Co vy na to?