Ty nejlepší články rovnou do mailu

Rakytník řešetlákový, ovoce současnosti

V těchto dnech vrcholí sezona rakytníku. Jeho plody jsou však v dnešní době podceňované. Přitom v minulosti byl nazývaný "citrónovníkem severu".Proč? Jeho drobné plody obsahují mnohonásobně víc vitamínu C než skutečné citrusy. A nejen to.

 

Vitamínová bomba

 

Mimo vysokého obsahu vitamínu C obsahuje ve zvýšené míře také vitamíny A a D. To jsou vitamíny, kterých se nám se slábnoucím slunečním svitem na podzim nedostává. K zachování jejich dostatku v organismu stačí sníst během dne jen několik málo těchto drobných plodů. Aby toho prospěšného nebylo málo, obsahují plody rakytníku ještě i vitamíny A, K, PP, E a většinu z dlouhé řady vitamínů B.

Obsahuje také antioxidanty. Z těch nejznámějších je to například karoten. Ten způsobuje jejich žlutou až oranžovou barvu. Čím vyšší je jeho obsah, tím tmavší budou plody. Spolu s vysokým obsahem nenasycených omega mastných kyselin 3, 6 i 9 je rakytník nejen ovocem tohoto století, ale i budoucnosti.

 

Využití plodů rakytníku

 

Už od pradávna jeho plody využívali cestovatelé, námořníci i vojáci. Byly nedocenitelné všude tam, kde měli lidé omezený přístup k doplňování vitamínů. V současnosti se využívá v různých podobách i v kosmonautice. Slouží jim mimo zemi jako vítaný doplněk jejich mnohdy pouze uměle vytvořené stravy.

Drobné plody rakytníku jsou hodně kyselé. To je způsobeno právě velkým množstvím vitamínu C, který obsahují. Přesto je nejvhodnější je konzumovat v syrovém stavu. Mnoha lidem chutnají i jen tak, utrhnout ze stromku a sníst. Chceme-li, aby alespoň trošku zesládly a neztratily přitom nic ze své podstaty, můžeme je strčit na pár desítek minut do mrazáku. Po opětovném rozmrznutí budou o něco málo sladší.

Využití má všude tam, kde chuť i olejnatost jeho plodů bude ku prospěchu hotového pokrmu. V ovocných i zeleninových salátech, pomazánkách i čatní. Můžeme si jeho plody na zimu i nasušit nebo jinak zakonzervovat.

 

Skladování

 

Plody můžeme sušit, mrazit, zavařovat i nakládat za studena. Pouze je třeba myslet na to, že tepelnou úpravou ztrácí mnohem víc vitamínů než konzumovaný syrový. Nakládat se dá do olejů, do vody i do různých sladkých, slaných nebo sladkokyselých nálevů. Nezapomínejme však, že v nálevu se část důležitých látek z rakytníku uvolňuje právě do něj. Například naložený ve vodě utvoří na hladině olejnatý povlak. Ten není na škodu. Právě naopak, obsahuje velké procento omega mastných kyselin a navíc vytvořením této vrstvičky se prodlužuje doba, po kterou se dá rakytník bezpečně uchovávat. Vydrží tak celou zimu a pokaždé tak bude stačit jen sáhnout po pár bobulkách a pomáhat tak lépe prospívat svému zdraví.

Co vy na to?