Jak vybrat správnou žárovku

I když byly pokusy nahradit klasickou žárovku různé. Jediného praktického využití se podařilo dosáhnout s LED žárovkou. Různé trubicové, rádoby-úsporné žárovky už dnes v obchodech skoro ani nenajdeme.

Příkon žárovky

Prvním parametrem, který musíme zvážit je příkon. Ten je totiž takřka přímo úměrný světlu, které je žárovka schopna vyprodukovat. Čím víc Wattů, tím více světla, ale také větší účet za elektřinu. Logicky tedy volíme takový typ, který se nám bude hodit nejlépe do dané místnosti a použití. V koupelně, kuchyni a možná i předsíni zvolte větší výkon světla, než například do lampičky, která má pouze doplňovat atmosféru. Je zbytečné abyste pak museli požívat různí stínítka a uměle snižovali intenzitu světla.

Vyzařované světlo

Jak už jsme napsali, množství světla víceméně odpovídá příkonu, ale není to tak úplně pravda. Na krabičce najdeme toto číslo v Lumenech a schválně se zkuste podívat na dvě žárovky se stejným příkonem. Hodnota by měla být stejná, ale u dražších se liší, proč? Je to dáno tím, že výrobce dokázal dosáhnout větší účinnosti. Zkrátka víc proudu, který do žárovky jde, se stane skutečně světlem a nezmizí například v teple. Tenhle údaj bychom měli také sledovat a také jej často najdeme už přímo uvedený jako energetickou účinnost - čím větší tohle číslo bude, tím lépe.

Barva světla

Takřka nejdůležitějším parametrem, který jsme dřív nemuseli tolik řešit je barva světla. Stupně Kelvina nám udávají právě tuhle hodnotu. Ve své podstatě je volba tohoto parametru snadná. Čím větší hodnotu toto číslo má, tím je světlo studenější. Ano, takto právě chromatičnost, jak se tomuto jevu také říká odlišuje. Zjednodušeně se dá říct, že nízká hodnota bude připomínat světlo svíčky - nažloutlé. Vysoká je zase typická pro ordinace a kanceláře - ostré bílé světlo. Přesně takové ale potřebujeme tam, kde se je třeba soustředit. Pracovna, kuchyně a nebo právě kancelář je ideální místo pro hodnoty kolem 5500K. Kolem 2800k je zase nejlepší volba pro obývák, barvou připomíná klasickou žárovku, ale také soumrak, nebo východ slunce. Naštěstí neexistují pouze tyto varianty, ale celá škála, takže nejlepší bude vhodnou barvu přímo vyzkoušet v obchodě.