Co vše může za bolest kloubů

Bolesti kloubů jsou často připisovány starším lidem, ale můžou nás potkat i v mladším věku. Pokud nás obtíže trápí delší dobu, je nejlepší volbou svěřit se do péče odborníků. Ještě lepší je ale podobným problémům předcházet.

Málo a nebo špatný pohyb

Pokud nás čtete pravidelně, tak pro vás není asi žádnou novinkou, že pohyb považujeme za základ všeho. I zde to není jinak. Klouby jsou na tom úplně stejně jako svaly, musíte je posilovat. Klouby se totiž samy o sobě pohybovat neumí, to zapříčiňují svaly a ty trénink vyžadují. Oproti klasickému cvičení je zde rozdíl, že oproti cvikům zaměřeným na rozvoj svalové hmoty, je důležitější jejich rozsah. Laicky řečeno nejde o objem, ale o délku svalu. Čím elastičtější bude sval, který kloubem hýbe, tím lépe.

Neméně důležitý je i správný pohyb, který musíte začít už od začátku. Studený sval totiž nebude mít nikdy takové schopnosti, jako zahřátý. Proto je tak důležité se před tréninkem zahřát kardio cvičením. A především je třeba volit správnou zátěž i během tréninku. Rozhodně nebudete první ani poslední, kdo doplatí na přehnanou zátěž kolen, při zvedání těžkých vah. I proto doporučujeme začít cvičení s trenérem, protože jeho práce je právě na tohle dohlédnout.

Nevyvážená strava

Asi každé malé dítě ví, že pro klouby je dobrý vápník a kolagen. Méně lidí už tuší, že i vitamín D je velmi důležitým prvkem při rozvoji i v dospělosti. Jak vitamín D získat najdete v našem dřívějším článku

Než se ale pustíte do umělého příjmu všech důležitých prvků, je lepší se zamyslet nad celkovou stravou. Možná vás to napadlo už z počátku, proč nepíšeme například dietní strava, ale vyvážená. Patříte-li mezi zaryté odpůrce tuku a snažíte se jej kompletně odstranit ze svého jídelníčku, pak jste velmi dobrý kandidát na problémy s klouby. Tuk v rozumném množství je skutečně velmi důležitý a pro výživu kloubů to platí stejně.

Opět zde ale platí všeho s mírou. Pokud to budete přehánět, přivodíte si nejčastější důvod problémů s klouby - nadváhu. Už v předchozím odstavci jsem psali, že pro klouby je důležitá zátěž. Ta musí být v každém případě rozumná a je jasné, že jediná zátěž, kterou nosíme celý den jsme my sami. Nadváha už v samotném slově skrývá informaci o tom, že je "nad" váhou, která je pro naše tělo únosná. Čím větší váhy dosahujeme, tím více klouby zatěžujeme a pak už nám ani vyvážená strava nepomůže.