Hlíva ústřičná - recept na zdraví

Možná jste ji už v obchodě zaregistrovali, ale báli jste se ji zkusit. Pokud jste ji opravdu ještě nezkusili, je nejvyšší čas. Řeč je o hlívě ústřičné, která sice divně vypadá, ale o to lépe chutná a pro zdraví je skoro nedocenitelná.

Hlíva ústřičná je jedlá houba, které byste si nejspíš v lese nevšimli. Přece jen se od klasických hřibů liší. Spíš byste ji považovali za nejedlou. Roste totiž v trsem a obvykle na listnatých pařezech. Tu kterou koupíte v obchodě ale nejspíš vypěstovali v pěstírně na slámě, dřevu, nebo kukuřičné nati. V žádném případě se ale nemusíte bát, že o něco přijdete. Všechny živiny v houbě zůstanou i při umělém pěstování.

A když už jsme u těch živin, pojďme se podívat co vše vlastně obsahuje a jak dokáže našemu zdraví prospět.

Z 50% se hlíva skládá z uhlovodanů, tedy základního zdroje energie pro naše tělo. Čtvrtina jsou bílkoviny, tedy základní stavební hmota. Zbytek tvoří minerály a přibližně 1% tuku. Poslední částí je vitamin C, B, riboflavin, thiamin, niacin, kyselinu folovou. Zkrátka, z pohledu výživových hodnot jde o ideální potravinu. Ne nadarmo se z hlívy dělají pilulky, které slibují lepší zdraví - v podstatě jde ale o čistou, sušenou hlívu.

Hlíva ústřičná se už po staletí používá v tradiční čínské medicíně k přípravě léčivých tinktur a mastí. Dokáže působit proti zánětlivým onemocněním. Podporuje imunitu a  zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím. Dále působí příznivě při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzémů, je prevencí proti rakovinným onemocněním, ateroskleróze a srdečním onemocněním. Na jednu houbu toho umí až až, co říkáte?

Pro nás je hlavní výhoda v tom, že nemusíte utrácet za drahé pilulky. Hlívu si koupíte v každém supermarketu a připravit ji můžete jako jinou houbu. Podusit například na trošce másla s kmínem. Udělat smaženici, nebo vynikající guláš z hlívy ústřičné. Skvělý nápad je i falešná dršťková polévka, pokud tu klasickou nemusíte. Obvzlášť tu doporučujeme vyzkoušet.