5 netradičních způsobů jak zatočit s jarní únavou

Nadopujte se béčkem

B vitamíny jsou jedny z nejdůležitějších z vitamínů vůbec. Najdeme je především v zeleně zbarvené zeleně, ale nebojte se sáhnout ani po doplňcích stravy. Právě vitamíny B se velmi silně zapojují do procesu samotného získání energie. Jídlo je totiž pouze začátek a v těle se děje spousta procesů, které se postarají o to, že z jídla máme energii. Právě B vitamín se postará o co nejefektivnější využití. Proto je po zimě třeba dopřát tělu i nějakou tu dávku navíc, protože zeleniny jsme zase tolik neměli.

Zkuste aromaterapii

Ne, opravdu nemusíte vyrazit do nějaké specializované kliniky a čichat speciální esence. Stejný efekt dosáhnete i doma. Aromaterapií můžeme nazvat klidně i vytření podlahy vodou s přidáním trošku esenciálního oleje. Čistící prostředky jej navíc stejně obsahují, takže ani nemusíte nic přidávat.

Únava bude menší, pokud náš domov bude vonět svěže. Vyzkoušejte především citrusové silice, jako je pomeranč, citron, nebo grep. Právě tyhle totiž dodají našemu tělu tolik potřebnou energii.

Obarvěte život

A když už jsme u té aromaterapie rovnou zkuste i terapii barvou. Různé barvy dokážou ovlivnit naši náladu. A přesně tento efekt zkusíme využít i při boji s jarní únavou. Jakou barvu si spojíte většinou s jarem? Světle zelená, žlutá, nebo třeba oranžová? Přesně tyhle barvy si přineste domů. Podpoří dobrou náladu a účinně tak odsunou zimní stres. Květiny krásně místnost rozjasní a máte hned dva body splněny, jedna kytice poslouží jak díky barvě, tak i vůni.

Pusťte si písničku

Už jsme potěšili oči, nos a co sluch? I ten dokáže divy. Schválně si pusťte veselou písničku a zkuste u ní přemýšlet nad smutnou věcí. Jako zázrakem často začnete hledat pozitivní části i v těch nejhorších zprávách. Podle vědců se totiž už po pěti minutách poslechu přeladí náš mozek na pozitivní vlnu a do těla se nám začne uvolňovat serotonin. Ten zvedne náladu zaručeně a únava nemá šanci.

Obujte se do cvičení

A víte kdy se nejvíc vyplaví do těla hormony, které zvednou náladu? Přesně tak, je to u cvičení. Nejsnazší návod jak zatočit s jarní únavou je ji předcházet. Pokud vás už dostihla, to nejhorší co můžete udělat je jít odpočívat. Vzepřete se jí a běžte si zaběhat, do posilovny, nebo jen na procházku. I když to bude chvilku trvat, cvičení vás jarní únavy dokáže zbavit zaručeně. Navíc venku potkáte teprve to správné jaro, které s jarní únavou nemá vůbec nic společného.