Cesta k bohatství vede přes úspory

O výdajích musíte vědět všechno

Do problémů vás obvykle nedostane plánovaný výdaj o kterém víte dopředu. Obvykle je to něco, co přijde neočekávaně a vy na to nemáte dostatečnou úsporu. Začít tedy musíte u soupisu všeho co kdy platíte.

Nejhorší jsou platby, které přijdou jednou za rok. Povinná pojištění, daně, nebo větší splátka úvěru. V takovém případě často lidé zapomenou a nezbývá jim nic jiného, než sáhnout po dalším úvěru. Právě pro tyto případy si vytvořte tabulku s 12 sloupci. Každý sloupec je jeden měsíc a do toho si zapiště kolik jsou vaše výdaje v tom daném měsíci. Nezapomeňte na pravidelné, ale i nárazové. Prosinec a vánoce vždy vyčerpají peněženku rychleji a právě to musí být z tabulky patrné.

pokud jste si tabulku vytvořili dopředu a pouze z paměti, schválně si do ní zapisujte i reálné výdaje, tak jak je budete platit. Sami uvidíte, jak moc velký rozdíl to je. Je to naprosto přirozené, zatímco výplata přijde jednou částkou, výdaje jsou postupné. Náš mozek nemá takovou kapacitu, aby si vše pamatoval a tak rád zaokrouhluje. A jak už to u výdajů bývá, rád zaokrouhluje dolů.

Tabulku tedy máme, ale co s ní?

Škrtat co jde

Jasně, každá takováto rada začíná stejně. Škrtejte co nejvíc výdajů. Ani my nebudeme mít jinou, protože tahle rada je nejlepší. V každém rodinném rozpočtu se najdou položky, které tam být nemusí.

I kdyby jste podobnou cestou nešli, tabulka pomůže i tak. Pomůže vám držet se zkrátka. Pokud uvidíte, že příští měsíc vás čekají větší výdaje, než obvykle, budete se držet při zemi. Úspory mají totiž jeden krásný efekt. Nikdy jich není dost. Jakmile dosáhnete potřebnou metu, přestane to stačit a šetřit budete dál. Pokud to udržíte v rozumných mezích, je to právě cesta k tomu, jak nežít od výplaty k výplatě.

Nesejde z očí, nesejde z mysli

Jestli tabulku máte, je dobré ji nikam neschovávat. Mějte ji například u pracovního stolu, nebo ji připněte na ledničku. I to má své kouzlo, protože tak uvidí celá rodina, že se musíte do příštího měsíce uskrovnit. Navíc, co si budeme povídat. Výdaje jsou nepříjemná záležitost a tak si je budeme chtít co nejdříve vytěsnit z hlavy. Tím, že budete mít tabulku stále na očích, k tomu nedojde.

A hlavně nezapomeňte, že ani Řím nepostavili přes noc. Vše bude nějakou dobu trvat a drobné zaškobrtnutí určitě není důvod k tomu, celý systém zahodit a vrátit se zpět do starých kolejí.