Se štěnětem se lépe hubne

Venčení = pohyb. Hodně pohybu!

Každému je jasné, že štěně potřebuje být vyvenčeno. Ti, kdo nemají psa, ale už nepřemýšlí nad tím, že s malým štěnětem je potřeba vyrazit ven velmi často, klidně každé dvě hodiny. Aby se štěně naučilo, že potřeba se vykonává venku, prvních pár týdnů se proto naběháte ven víc než dost. A zejména pokud bydlíte ve vyšším patře, takový běh ze schodů každé dvě hodiny, to už dá zabrat.

Jakmile štěně odroste, frekvence běhání ven se snižuje. Ale o to déle byste měli štěňátku dopřát být venku, aby se dostatečně unavilo a nelikvidovalo pak domácnost. Postupně tak začnete procházky prodlužovat a z pěti minut se najednou stane třeba i hodinová procházka. U ní navíc musíte štěně hlídat, chválit, komunikovat s ním a nejlépe i trénovat. Takže k "obyčejné" chůzi se přidává i spousta dalších pohybů a energii ze sebe dostanete i díky motivování či chválení štěněte. Schválně zkuste si třeba jen pár minut házet míčkem, křičet "aport", ohýbat se pro něj a občas pro něj dojít. Nezdá se to, ale je to dobrý výdej energie.

Cvičák dá zabrat i vám

Kromě pravidelných procházek je dobré štěně socializovat s ostatními psy a zároveň trénovat povely pravidelně na cvičáku. A právě tam dostane zabrat nejen pes, ale i jeho páníček. Každý týden máte díky cvičáku navíc hodinu, kdy jste na čerstvém vzduchu a musíte se hýbat i vy - chodit, běhat, křičet nahlas a opět i být psychickou oporou a motivací pro štěně. A věřte tomu, že taková hodina dá zabrat i víc, než když se potíte hodinu v posilovně.

Doma se nudit nebudete

Ani doma nepřijdete o zvýšené množství pohybu. Se štěnětem vám přibude chození a kontrolování, jestli štěně něco nevyvedlo. Je pravděpodobné, že budete i častěji uklízet a je jisté, že se budete více hýbat při hraní si se psem. 

Máte spoustu dalších možností

Jak štěně poroste, budete mít víc a víc nových možností, jak energii svého miláčka "vybít". Kromě samotných procházek a hraní si se psem venku, se můžete vrhnout na trénink psích sportů jako např. agility nebo canicross. U nich je potřebné i menší či větší zapojení vás samotných, a tedy opět další výdej vaší energie.

Někteří psi díky své povaze budou vhodnými pro canisterapii - i zde je potřeba, abyste psa odmala trénovali a zvykali a i když už bude velký, musíte být na blízku, motivovat a chválit.  

Ať si vyberete jakéhokoliv pejska, jedno je jisté - nudit se s ním nebudete a co se týká pohybu, rozhodně vám přibude. Snadno tak můžete skloubit hubnutí a více pohybu s péčí o nejlepšího přítele člověka.