Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: osvěžující makovovišňový koláč

Dezert, kterým si v zimě osladíte chladné dny a v létě vás zase příjemně osvěží. Takový je makovovišňový koláč s drobenkou. Kombinace višní a máku je až neskutečně lahodná a s přípravou koláče nestrávíte ani hodinu.

Co potřebujeme?

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • citronová kůra z jednoho menšího citrónu

Na drobenku

  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 25 g najemno nasekaných mandlí

Plus to nejdůležitější

  • 500 g odpeckovaných višní
  • 3 lžíce cukru krupice

Jak na přípravu?

Višně povařte 2 minuty v hrnci spolu s cukrem a pak nechte vychladnout.

Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, okraje vymažte máslem. Troubu nechte předehřát na 180 stupňů.

Než se trouba předehřeje, uhněťte ručně drobenku. Máslo doporučujeme nakrájet na kostičky a pak spolu s moukou, cukrem a mandlemi hníst rukou do té doby, než vznikne drobenka.

Do mísy dejte všechny přísady na těsto a vymíchejte v řídké těsto. To pak vlijte do dortové formy. Navrch klaďte odkapané višně a zasypte drobenkou.

V troubě koláč pečte cca 45-50 minut, pak už jen nechte vychladnout a můžete mlsat.

Dobrou chuť!

 

 

Co vy na to?