Tlustší lidé se dožívají vyššího věku. Nebo ne?

Nadváha a obezita trápí čím dál více lidí, a to nejen dospělých, ale i dětí. Je to problém ve většině ekonomicky vyspělých zemí světa a lékaři před tím velmi vážně varují. Ale existuje i teorie, podle níž nadváha snižuje riziko úmrtí a tedy prodlužuje život.

Je vědecky prokázáno, že kdo trpí obezitou, má mnohem větší riziko onemocnění různými srdečními a cévními chorobami, ohrožují ho nemoci kloubů, cukrovka, může mít vysoký cholesterol a podobně. Stejně tak je ohroženo zdraví lidí, kteří mají podváhu a které kvůli tomu také může trápit mnoho zdravotních potíží. Obě tyto skupiny se řadí do kategorie, která je ohrožena předčasným úmrtím zapříčiněným v první řadě jejich váhou. Ale jak je to s lidmi, kteří nejsou obézní, ale rozhodně nemají váhu zcela v normálu?

Jak zjistit nadváhu

To, kdy se jedná o nadváhu, obezitu či normální váhu, si snadno můžeme zjistit propočítáním svého body mass indexu, neboli BMI. Ten nám vyjde, vydělíme-li svou váhu (v kilogramech) svou výškou (v metrech) umocněnou na druhou. Pokud je BMI méně než 18,5, trpíme podváhou, pokud je mezi 18,5 a 25, je naše váha v normálu. Jenže podle statistik do těchto dvou skupin patří jen minimum lidí – v České republice trpí nadváhou asi polovina lidí ve středním věku, obezita pak trápí 25 procent žen a jen o tři procenta méně mužů.

Mírná nadváha jako plus

Lidé, jejichž BMI se pohybuje v hodnotách od 25 do 30, mají (mírnou) nadváhu. Zatímco většina lékařů už jim začne doporučovat shazování nadbytečných kil, započetí zdravého životního stylu a cvičení, jiní je pochválí. Američtí výzkumníci totiž tvrdí, že právě tato mírná nadváha je pro naše tělo dobrá – nejsme totiž ještě ohroženi nemocemi cév a srdce, nehrozí nám osteoporóza a celkově se cítíme ještě relativně fit. A tato skupina prý předčasně umírá méně často než lidé ze skupiny s normální váhou.

Některé kritické hlasy výsledky této studie vyvrací, ale mnohým lidem se to naopak líbí – a jak by také ne, když do této kategorie spadají? Ale je na každém z nás, jak moc chceme být fit, abychom se cítili dobře – a také sami musíme znát svou mez, aby naše váha nevzrostla nebezpečně vysoko.