Přílohy při dietě: vynechat nebo ne?

Každá dieta tvrdí něco jiného a každá o sobě prohlašuje, že právě ona je ta nejlepší a nejúčinnější. Některé vám tak zakazují jíst přílohy, jiné je doporučují omezit a další radí úplně něco jiného. Jak je to tedy s přílohami při hubnutí?

Většinou jsme zvyklí jíst ke každému jídlu přílohy – někdy jen pečivo, jindy brambory, rýži, knedlíky, noky, tětoviny a tak dále. Příloh je nespočet druhů a většinou je volíme podle toho, jak se nám k hlavnímu jídlu chuťově hodí a jak jsme na ně zvyklí. Jenže jakmile začneme hubnout, stojíme před otázkou, jak se s nimi nadále vypořádat. Někteří experti tvrdí, že je můžeme vynechávat – je to v jistém ohledu logické, protože díky tomu zhubneme mnohem rychleji. Jenže to není úplně to pravé ořechové, protože právě v přílohách je spousta živin, bez nichž se naše tělo neobejde, a nebo ano, ale jen krátkodobě, nikoliv natrvalo.

Volte rozumně

Přílohy byste tedy měli konzumovat dál, ale s rozumem. Když si dáte libové maso, zelí a k němu osm houskových knedlíků, nečekejte, že zhubnete. Podle dietních expertů je třeba volit přílohy chytře a ve správném množství.

Například k snídani a dopolední svačině si klidně dejte pečivo. Nemusíte se s ním nějak výrazně omezovat, ale sahejte raději po tom tmavém, celozrnném, vícezrnném a podobně. Výběr je obrovský a ideální je různé druhy pečiva střídat.

Pokud jde o oběd a večeři, při nichž typ přílohy řešíme nejčastěji, sáhněte v ideálním případě po různých druzích obilovin, jako je například pohanka, kuskus či amarant. Těstoviny volte celozrnné, v případě rýže pečlivě vybírejte vhodný druh (nejlepší je rýže basmati). A nebo si dejte brambory, těmi nikdy nic nezkazíte (pokud jsou tedy vařené či pečené, hranolky rozhodně vhodné nejsou).

Přílohou je i zelenina

Zeleninu většinou nepovažujeme za plnohodnotnou přílohu, ale je jí také. Zvlášť při redukci váhy byste s ní neměli šetřit, protože obsahuje mnoho sacharidů, které je vhodné neopomíjet. Místo výše zmíněných příloh a nebo klidně v kombinaci s nimi (ovšem v rozumném množství) si klidně dopřávejte mrkev, hrách, kukuřici, červenou řepu, kapustu, brokolici, celer, cuketu a mnoho dalších.

Zeleninu můžete různě míchat a připravovat mnoha způsoby, aby se vám po krátkém čase nepřejedla – můžete ji dusit, grilovat, péct a tak dále. Vaše jídla tak budou vypadat pokaždé jinak a budou nejen zdravá, ale i chutná.