Tymián vás svými účinky překvapí

Jako tymián známe tuto rostlinu hlavně z kuchyně. Jinak ji můžeme znát také pod českým názvem mateřídouška. Ano, tymián je opravdu druh rodu mateřídouška pocházející ze středomoří. Na rozdíl od mateřídoušky, kterou znáte z našich krajů, ale tymiánu dřevnatí lodyhy.

Aniž byste to tušili, tymián má silné protizánětlivé (antiseptické) účinky. Díky vysokému obsahu silic, vitamínů a minerálů, působí aktivně proti plísním, parazitům a bakteriím. Navíc v podobě koření může také pomáhat proti nadýmání a díky pozitivním účinkům také podporuje trávení.

Když pomineme tymián jako koření, může nám v podobě kloktadla pomoci při dezinfekci dutiny ústní. Při inhalacích zase dezinfikuje dutiny nosní, ale i plíce a pomáhá bojovat s nachlazením nebo záněty.

Když si připravíte koupel s tymiánem, tato vám pomůže regenerovat pleť a léčit povrchová poranění. Podobně když si tymiánem potřete štípanec, rychleji se bude hojit.

Buďte ale opatrní při konzumaci tymiánu, abyste jeho prostřednictvím tělu nedodali až přespříliš aktivních látek (riziko předávkování nejčastěji hrozí při konzumaci tymiánu v podobě vývaru nebo čaje). Při předávkování totiž může dojít ke zvýšené funkci štítné žlázy doprovázené příznaky jako je zvýšené pocení, větší vypadávání vlasů, třepení nehtů, nervozita a vyšší únava, zvětšená štítná žláza nebo vypouklé oční bulvy. 

Tymián je tedy výborným pomocníkem v malém množství, ale jako s většinou dobrých věcí se to ani s ním nedoporučuje přehánět.