Revma trápí i mladé. Jak ho poznat včas?

Obvykle máme za to, že revma je problémem výhradně starých lidí, a tak se touto nemocí v mládí nezabýváme. Pokud nás začnou trápit nějaké zdravotní obtíže, ani ve snu nás nenapadne spojovat je právě s toto chorobou. Jenže to je právě největším rizikem revmatu.

Každého občas zabolí klouby – většinou však jde o následek nějaké předchozí přílišné námahy a jde jen o krátkodobý stav. Při revmatu, neboli revmatoidní artritidě, jde o mnohem vážnější zdravotní problémy – jde o onemocnění imunitního systému, které napadá nejen klouby, které při něm degenerují, ale napadá i plíce, oči či srdce a poškozuje tkáně. Když se neléčí, může skončit smrtí či větší nebo menší invaliditou. A nejhorší je, že jeho příznaky přicházejí plíživě a nenápadně a jen málokdo je dokáže odhalit včas, aby dokázal zabránit plnému rozvinutí této zákeřné nemoci.

Brnění rukou, suché oči

Pokud nás pálí oči a máme pocit, že jsou suché, často to řešíme zakoupením nějakých kapek v lékárně. Když nás brní dlaně a zápěstí, svedeme to nejdřív na přílišné namáhání rukou, případně častou práci s počítačovou myší, a následně uvažujeme nad syndromem karpálního tunelu. Ale obojí může být také příznakem revmatu. A varovat by nás měl i fakt, že se nám špatně a velmi dlouho hojí různé rány na těle.

Ztuhlost a bolest kloubů

Problém je, že poškození kloubů sice odhalí rentgen, ale až ve chvíli, kdy je nevratné a revma velmi pokročilé. Varovným signálem, že možná máme tuto nemoc, by pro nás tak měly být hlavně bolesti kloubů. Sice může jít o následek nadměrného namožení, ale pokud bolest přetrvává několik dní a objevuje se symetricky (tedy například bolí obě ruce či obě kyčle), neměli byste to házet za hlavu. 

A dalším příznakem je typická ranní ztuhlost, kdy člověku po probuzení trvá čím dál déle, než rozhýbe tělo a začne normálně fungovat. Pokud revma odhalíte včas, můžou vám lékaři pomoct – pokud ho zanedbáte, vaše budoucnost nemusí vypadat příliš růžově.