Plánujete dovolenou? Na polopenzi zapomeňte

Je tu jaro a než se nadějeme, přejde v léto a začne čas odpočinku a dovolených. Víte už teď, kam pojedete a představujete si, jak tam všechny oslníte dokonalým tělem? Tak hlavně nechybujte v průběhu vysněné dovolené.

Na zhubnutí do plavek je ještě pořád relativně dost času. Pokud vás trápí pár kil navíc, můžete s tím ještě stále hravě něco udělat. Ale na to se v tomto článku zaměřovat nechceme. Chceme vám spíš poradit, jak to udělat, aby všechna vaše dosavadní snaha o zhubnutí nepřišla v průběhu dovolené vniveč, a jak si tedy dovolenou už nyní správně naplánovat.

Plná penze je zlo

Když jsme na dovolené, chceme si užívat, odpočívat a nechceme se o nic starat. A to ani o jídlo. Je proto jasné, že většinu z nás zláká pobyt s možností polopenze nebo dokonce plné penze. Jenže to je to nejhorší, co můžeme pro své tělo udělat. U těchto variant stravování často není moc možností na výběr, a tak musíme jíst, co nám kuchař uvaří. Často jde přitom o nezdravá, tučná či mastná jídla. A co víc, svádí nás to ke stravování třikrát denně, svačinu hodíme za hlavu. A pokud si ji přece jen dopřejeme, zřejmě půjde o další nezdravotu, jako přeslazený zákusek s kávou. Nejen, že pozřeme kalorickou bombu, ale ani káva v létě není nejvhodnější, protože odvodňuje.

All inclusive nebo bez jídla

Mnohem lepší variantou, která je nabízena především u zahraničních pobytů, je jídlo all inclusive. Jídlo tak máme k dispozici po celý den, můžeme jíst podle svých zvyklostí a to, co považujeme za zdravé. V nabídce obvykle nechybí ovoce ani zelenina, k pití je k dispozici i voda či džusy. Ale i tady pozor – vyhýbejte se salátům s majonézou a hodně kalorickému ovoci (například banány či hroznové víno) a džus pijte výhradně k snídani a jen ředěný vodou.

Možná nejlepší, i když pro mnohé otravnou, ale i tou nejlevnější variantou, je pobyt bez stravování. Pokud máte k dispozici kuchyňku, můžete si jíst zcela podle svého a už předem si naplánovat dovolenkový jídelníček. Díky tomu nezhřešíte a nepošlete svou předchozí snahu o štíhlou postavu do pekel. A když si k tomu na každý den naplánujete nějakou aktivitu (túru, výlet na kolech či koloběžkách, plavání, běh), bude to úplně dokonalé.