Tučné ryby při dietě. Ano nebo ne?

 

Pravda je taková, že stejně jako se ryby dělí na sladkovodní a mořské, tak se dělí na tučné a netučné. Pokud nehubnete, může vám tento druhý rozdíl být naprosto ukradený, zkrátka si dáte tu rybu, na kterou máte zrovna chuť. V případě hubnutí se nad tím zřejmě budete rozmýšlet mnohem víc – a pokud narazíte na tučnou rybu, nejspíš budete mít tendenci ji odmítnout. Ale nedělejte to, klidně si ji také dopřejte.

 

Jiný tuk

Jak je možné, že tučnou rybu při dietě smíte a tučný vepřový bůček ne? Odpověď je prostá – v rybách se nachází úplně jiný druh tuku, respektive má zcela jiné složení. Jde totiž o takzvaný rybí tuk (při tomhle označení si jistě mnoho z nás vzpomene na své dětství a odporně chutnající rybí tuk, který nám nutili naši rodiče, abychom byli zdraví). A on má skutečně mnoho předností.

 

Přednosti ryb

Není vhodné jíst (tučné) ryby každý den, ideální je střídat je, ale jejich přednosti jsou vždy stejné – ryby v sobě mají omega-3 mastné kyseliny, obsahují spoustu vitaminů (D, A či B 12), dodávají nám jód, důležité bílkoviny a prospívají naší nervové soustavě i srdci.

Stejně jako u všeho, ani s konzumací ryb bychom to neměli přehánět (ideální je jíst je dvakrát do týdne, častěji není třeba a není to ani vhodné) – ryby jsou sice velmi zdravé a zdraví prospěšné, ale zvlášť ty mořské nám přinášejí i něco záporného. A můžeme si za to my lidé svým bezohledným chováním a znečišťováním oceánů – maso mořských ryb je často kontaminováno rtutí a dioxiny, v žaludcích ryb se mnohdy dá najít plastový odpad a tak dále. Ale to by nás od jejich pojídání samozřejmě nemělo odrazovat, možná by nám to akorát mělo připomenout, jak se máme chovat k životnímu prostředí.