Děsí vás artróza? Víme, jak ji oddálit

Bolesti kloubů už dávno nejsou jen doménou starých lidí. Kloubním chorobou může onemocnět i mladý člověk a osteoartróza si nevybírá. Onemocnět jí můžete klidně i vy. Pokud ovšem dodržujete vhodná preventivní opatření, můžete nemoc buď oddálit, nebo se jí zcela vyhnout.

Nejspíš vás to nikterak nepřekvapí, když vám oznámíme, že jedinou prevencí osteoartrózy je zdravý životní styl a dostatek vhodného pohybu. Tato kombinace je ideální, a pokud ji dodržuje od mládí až do stáří, je velmi pravděpodobné, že se vyhnete celé řadě nemocí, budete stále v kondici a budete mnohem víc fit než vaši vrstevníci či o mnoho starší známí, kteří se nehýbou a jedí nezdravě.

Zkrátka zdravá a pestrá strava spolu se sportem umí téměř zázraky.

Přiměřená hmotnost

Pro klouby je nejhorší, pokud trpíte obezitou či nadváhou. Tělo každého z nás je stavěné pro nějakou optimální hmotnost. Nedá se to říci obecně, že byste měli vážit třeba 60 kilo – záleží na vaší výšce i na tom, jestli jste muž či žena. Nejlépe se tak ideální váha stanoví podle BMI, protože tento index vám určí meze, od kdy do kdy je vaše váha vzhledem k vaší výšce považována za normální. Co je nad, je nadváha, pak už jde o obezitu.

Čím více přesahujete optimum, tím více zatěžujete své kosti a hlavně klouby, které celou tu váhu musejí nést. Je pak jasné, že se vám špatně chodí, pohyb vám mnohdy působí bolest, špatně se vám dýchá a máte celou řadu dalších zdravotních problémů a potíží. A pokud vás dosud ještě nezačaly trápit klouby, tak je velká pravděpodobnost, že dříve nebo později začnou – a jejich poškození bývá mnohdy již nevratné.

Ubližuje i špatný sport

Kde se osteoartróza vezme? U určitého procenta lidí se může objevit bez zjevných příčin, může být například dědičná. Ale mnohdy si za ni můžeme sami. V první řadě ji zapřičiňuje nadměrná hmotnost, ve druhé řadě si klouby často nevědomky ničíme sami, napříkad provozováním náročného sportu. I to je důvodem, proč se toto onemocnění objevuje u více než 12 procent lidí, přičemž nejvíce jsou jí postiženi senioři. Potíže se přitom s každým dalším rokem zhoršují.

Pokud se nemoci chcete vyhnout nebo vás už začíná trápit, můžete si zajít do lékárny pro nějaký doplněk stravy s obsahem kolagenu, hyaluronátu a chondroitinsulfátu. Zároveň byste měli dbát na to, aby se vaše váha dostala do optimálních mezí a omezte nevhodný pohyb, který zatěžuje klouby – tím je například běhání. Ideální je naopak chůze, plavání či jízda na kole. A jíst zdravě, abyste nepřibírali.