3 mýty o proteinu, které nejsou pravdivé

1. Dieta bohatá na protein vám poškodí ledviny

Argument, že hodně proteinu ve stravě znamená poškození ledvin, jsme slyšeli v poslední době vícekrát. Jak to ale je ve skutečnosti?

Hlavní prací ledvin je filtrace krve a metabolických zbytků bílkovin. Těmi je třeba i močovina, která musí být ledvinami vyfiltrována a odvedena pryč z těla. Čím více proteinů dodáváme ve stravě, tím větší je produkce močoviny, se kterou se ledviny musí vypořádat. Stejně tak tělo při zvýšeném množství bílkovin ve stravě potřebuje více tekutin, aby dokázalo zajistit správné zpracování i filtraci.

A tady je ona zásadní informace - zdravé ledviny u zdravého člověka umí reagovat na změny množství bílkovin v potravě a dokážou zvýšit svou filtrační schopnost. Schválně zmiňujeme oba dva faktory - zdravé ledviny i zdravého člověka. Pokud je kvůli zdravotním problémům člověka funkce ledvin snížena, pak může zvýšený příjem bílkovin uškodit. A to i v případě, že má člověk vysoký tlak (poškozuje filtrační "jednotky" v ledvinách), nadváhu (vyšší váha = více krve = větší zátěž ledvin) nebo je dlouhodobě dehydrovaný (ke správné funkčnosti ledvin musíme dodávat dostatek tekutin).

Je potřeba také myslet na to, že s věkem výkon ledvin klesá a jiné možnosti mají ledviny zdravého dvacetiletého člověka a jiné šedesátiletého - byť zdravého.

2. Tělo nezvládne víc než 30g bílkovin v jídle

Tento mýtus koluje mezi lidmi kvůli faktu, že právě 30 gramů potřebuje tělo, aby mohlo maximálně stimulovat syntézu bílkovin ve svalech (to znamená zajistit růst svalů nebo jejich regeneraci). Postupem času se zjednodušil na to, že oněch 30 gramů bílkovin v jídle je strop a víc jich tělo nezvládne.

Tady je podstatné říct, že oněch 30 gramů je doporučených pro "průměrného" jedince. A stejně jako jsme každý jinak vyoský, máme jinou stavbu těla a jinou hmotnost, stejně tak máme i jiný metabolismus a rychlost trávení. K tomu máme každý i jiné stravovací návyky - někdo jí jedno hlavní jídlo denně, jiný má poctivě připravených 5-6 jídel na den s vyváženým poměrem všech živin.

Zatímco někomu nedělá dobře už více jak 20 gramů bílkovin, jiný zase zvládne i dvojnásobek. Nemůžeme tedy univerzálně říct, že 30 gramů bílkovin v jídle je přesně daných pro všechny. 

3. Je jedno jaký protein tělu dodáváme, hlavně že je to protein

Není. Stejně jako máte na výběr mezi kvalitním poctivým pečivem a jeho levnou a ne tolik kvalitní verzí, i druhy proteinů jsou různé.

Mimochodem, když už zmiňujeme protein a potraviny, je dobré vědět, jestli jsou proteinové verze potravin zdravější než klasické. 

Začněme u zdrojů - aminokyselin. Naše tělo dokáže produkovat 11 aminokyselin z 20 různých, které potřebuje. Těch 9 esenciálních, které si nedokáže tělo vyrobit samo, musíme dodat prostřednictvím potravy. A to nejlépe prostřednictvím takových potravin, které obsahují všech devět aminokyselin - tedy kompletních bílkovin.

Mezi tyto potraviny se řadí libové maso, ryby, mléční výrobky, vejce, sója, quinoa a konopná semínka.

U umělých zdrojů bílkovin (proteinové nápoje, tyčinky, potraviny s přídavkem proteinu) je proto také důležité zjistit si, jestli obsahují esenciální aminokyseliny a jsou tedy pro tělo přínosné. Na proteinu tedy záleží.