Jak zhubnout a neomezovat se v jídle?

Dát si párkrát ročně předsevzetí, jak zhubnete, je sice hezké, ale ve finále stejně většina našich snah ztroskotá. Není to tím, že bychom nechtěli, ale zkrátka většinou ztroskotáme na tom, že žijeme v takovém kolotoči a nestíháme tolik věcí, že starání se ještě o správné a pravidelné jídlo je už nad naše síly.

Ono se to snadno řekne – změníme životní styl a začneme se stravovat úplně jinak a mnohem zdravěji a začneme pravidelně cvičit. Jenže brzy zjistíme, že je to náročnější úkol, než jsme si vůbec dovedli představit. Zvládat ráno vyváženou a bohatou snídani namísto rychlé kávy za pochodu, v práci pak kromě běžného rychlého oběda ještě i dvě svačiny, doma posléze ještě včasnou a vyváženou večeři a k tomu si pak jít zacvičit?

To je dost záludný úkol, když k tomu přičteme péči o domácnost a rodinu a nutný čas pro relaxaci, který většina z nás před mrtvolným padnutím do postele potřebuje. Takže když se rozhodneme zhubnout, měli bychom si to předem dobře nejen promyslet, ale i se na to pořádně připravit. Jinak zase brzy skončíme v kolotoči rychlého a dost ošizeného jídla během dne, domácího nacpávání a rychlého konce započatého cvičení.

Kvalita a dobré zásobování

Hubnout můžete i bez drastických diet nebo náhlého změnění dosavadního jídelníčku a nucení si dalších dvou jídel denně, když dosud sotva stíháte jen ten rychlý pracovní oběd. Jděte na to chytřeji, nikoliv omezováním. Nejprve se zamyslete nad svou lednicí – proberte ji a vyházejte všechny nezdravé potraviny, jídlo nacpané tuky či konzervanty i potraviny, které už nevypadají příliš čerstvě. Místo nich si do lednice dejte více ovoce a zeleniny, ovocné šťávy, které si můžete velmi rychle i vyrábět, místo uzenin kupujte kvalitní šunku a tak dále. Dbejte hlavně na kvalitu a udělejte si na několik dní dopředu plán, co budete jíst a vařit, abyste byli připraveni a nemuseli sebe ani rodinu krmit nezdravými náhražkami.

Jídlo s sebou

Při hubnutí je důležité nebýt nikdy hladoví. Pokud tedy v práci nestíháte jíst, chystejte si už večer svačiny, které si budete brát s sebou. Pokud si nezvládnete vzít i oběd z domova nebo se vám ho nechce zkrátka předem vařit, zajděte si na něj do nějaké restaurace, ale pečlivě vybírejte. Rychlé občerstvení a jídlo nasáklé tukem rozhodně nejsou nejlepší volbou.

Pakliže vás tato započatá snaha po několika dnech začne opouštět, ideální je zlákat ke stejnému stylu i nějakou kolegyni či kamarádku, abyste se vzájemně motivovaly a vytrvaly.