Pozor, sacharidy nejsou to samé co cukry

O sacharidech se dozvídáme a dočítáme dnes a denně. Vědci a experti na zdravou výživu nám neustále radí, kdy je jíst a kdy se jich vyvarovat, které si vybírat a které raději ihned vyškrtnout ze svého jídelníčku. Ale skutečně se v sacharidech vyznáte a nikdy nezaváháte? Poradíme vám, jak v tom mít jasněji.

Řada lidí se sacharidů velmi obává. Máme je totiž ztotožněné s cukry a v hlavě se nám hned rozezní poplašný zvoneček. Cukr se přece má omezovat, tloustne se po něm, způsobuje cukrovku, zapříčiňuje celou řadu nemocí a zdravotních problémů. Jenže to je velký omyl, protože sacharidy se dělí na více kategorií a rozhodně nejde jen o nezdravé cukry. Naopak, sacharidy jsou pro náš zdravý život naprosto nezbytné a jejich naprosté vynechání by mělo velmi fatální důsledky.

Zdroj energie

Když si dáte čokoládu, hned se vám zvedne nálada a máte chuť začít něco dělat. Jste plní energie, která ovšem velmi rychle zase zmizí – pokud si opět nedáte další kostičku. To jsou nezdravé cukry, které našemu tělu příliš neprospívají. Ale sacharidy jako celek jsou zdrojem energie pro náš organismus a bez nich bychom byli neustále unavení, malátní, nic by se nám nechtělo a tělo by odmítalo správně fungovat. Abychom byli neustále plní energie, měli bychom si je tedy dopřávat, a to zejména ráno, abychom se „nakopli“ před cestou do práce, školy či kamkoliv jinam. Zato večer jich příliš nepotřebujeme, protože to už tolik energie není třeba a akorát se kvůli večernímu mlsání přibírá.

Polovina příjmu

Sacharidy jsou tak nezbytné, že by měly tvořit polovinu veškerého našeho denního příjmu potravy. A to se týká jak zdravých lidí, tak například i těch obézních. Sacharidy bychom přitom měli konzumovat jako součást každého jídla a denně bychom jich měli „spořádat“ minimálně okolo 150 až 200 gramů. Najdeme je například v ovoci, zelenině, těstovinách, rýži, bramborách či potravinách s obsahem obilí (například v pečivu). Toto jsou zdravé a vhodné sacharidy, po jejichž konzumaci se hladina inzulinu v krvi nezvedá příliš a jejichž trávení je pomalejší, takže energie z nich přijatá nám vydrží déle. Ale pak je tu ještě druhá, nevhodná kategorie. 

Příliš cukru

Vyhýbat bychom se měli potravinám a jídlům, v nichž jsou zastoupeny takzvané jednoduché sacharidy. Ty jsou úplným protikladem výše zmiňovaných, takzvaných komplexních sacharidů – po jejich konzumaci se prudce zvýší hladina inzulinu, trávení je rychlé a vbrzku máme opět pocit hladu. Toto způsobuje zejména cukr a výrobky, které ho obsahují. Tedy například sladké limonády, sušenky a různé pamlsky. Vyhýbat bychom se tak měli nejen těmto, ale všem výrobkům obsahujícím fruktózu.

Stačí se většinou jen podívat na obal kupovaného výrobku a hned máte jasno, jaké sacharidy se v něm nacházejí a zda si ho vzít či vrátit.