Máslo, vejce, chleba. Ano či ne při dietě?

 

Zkuste si představit, jak chutná chleba namazaný pravým máslem. A co taková poctivá vaječná omeleta se šunkou k nedělní snídani? Už se vám sbíhají sliny? A máte zároveň pocit, že jsme se zbláznili, když vám něco takového doporučujeme? Ne, nejsme blázni, protože věřte tomu nebo ne, právě tyhle potraviny vám v rozumné míře rozhodně neškodí, naopak vám mohou lecčím prospět.

 

Máslo plné vitaminů

Všichni nám radí dávat přednost celozrnnému pečivu, a tak většinou rovnou dáváme sbohem klasickému chlebu. Na pravé máslo taktéž rezignujeme, kupujeme rostlinné tuky, ideálně v light verzích. Jenže netušíme, o co se tím připravujeme. Máslo je sice tučné a zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, ale pokud si ho namažeme na pečivo jen tenkou vrstvu, nekonzumujeme ho v jiném než studeném stavu a nedáváme si ho denně, nemůže nám ani naší postavě ublížit. Naopak, je v něm řada vitaminů, minerálů a mastných kyselin, které naše tělo dobře využije. A ten chleba? I ten si můžete dopřát, i když ideálně vybírejte žitný či pšeničný, případně celozrnný – obsahuje sacharidy, které nám po ránu dodají potřebnou energii, vitaminy a vlákninu.

 

Omeletka k snídani

Když už si dopřejete vajíčko, tak výhradně vařené, protože je nejzdravější? Chyba. Mnoho z nás sice už ví, že mýtus u vejcích plných cholesterolu je nesmysl, ale i tak si je raději nedáváme jinak. Zapomeňte na to, klidně si výjimečně dopřejte omeletu či volská oka. Pokud si je v téhle formě dáte k snídani, neublíží vám to, naopak tělu díky nim dodáte dostatek bílkovin, vitaminů i nenasycených tuků.