Máme doma cvalíka. Vyroste z toho?

 

Asi dvacet procent dětí trpí nadváhou. Jim samotným to v nižším věku nevadí, ale jak začne přicházet puberta, začnou svá těla řešit mnohem víc. Už předtím by to ale měli začít řešit jejich rodiče, kteří je v obezitě v mnoha případech dokonce podporují – kupují jim jídla ve fast foodech, nechávají je dlouhé hodiny sedět před televizí a počítačem, nenutí je chodit ven a zkrátka je podporují v lenivém pohodlném životě a nechávají je krmit se nezdravotami a sladkostmi. Vžitá představa, že jak dítě roste do výšky, přestane být obézní a jeho váha se ustálí v normálu, je přitom zcela zcestná, protože když se někdo přejídá nezdravotami jako šestiletý, bude v tom pokračovat i jako patnáctiletý – pokud mu někdo včas nevysvětlí, jak to má správně dělat a co všechno mu hrozí.

Čtěte také: Velký test - je kvalitnější Pribináček, Lipánek nebo Bobík?

Vzor v rodičích

To, že by rodiče měli být svým dětem vzorem, je jasné. Dítě napodobuje, obdivuje autority a snaží se být jako ti, ke kterým vzhlíží. Pokud se tedy rodiče jen povalují na pohovce a cpou se chipsy a hranolky, dítě má zato, že je to tak správně a nevidí důvod jíst místo čokolády jablka. Vědci ostatně dokázali, že pokud jsou rodiče obézní, má jejich dítě až osmdesátiprocentní šanci mít také nadváhu. U štíhlých rodičů je přitom jen mizivá šance, že jejich potomek bude trpět nadbytečnými kilogramy – i když i děti štíhlých jsou samozřejmě ovlivněné reklamami a občas s kamarády zajdou do fastfoodu, doma jim předkládají takovou stravu, kterou považují za normální.

Čtěte také: Vážíte příliš? Přesto nemusíte být obézní!

Pomůže odborník

Pakliže se váš potomek už v nízkém věku neřadí mezi nejštíhlejší, měli byste to začít řešit co nejdřív. Základem je změna jídelníčku, zavedení pravidelného stravování a začít se hýbat – buď dítě přihlásit na nějaký sportovní kroužek, nebo se do pohybu dát s ním. Pakliže máte pocit, že už děláte vše, co je ve vašich silách, dítě se skutečně snaží a tajně pod peřinou nemlsá, tak může být nejvyšší čas navštívit odborníka, tedy lékaře. Nadváhu může totiž způsobovat i něco jiného než nezdravý životní styl, například špatně pracující štítná žláza. Ideální je zajít za dětským lékařem a situaci s ním probrat, on vás pak pošle ke specialistům, kteří společně s vámi najdou nejvhodnější cestu.

Čtěte také: Obézní, ale zdraví, jak je to možné?