Obézní, ale zdraví. Jak je to možné?

Ze všech stran slyšíme, jak máme být štíhlí, jíst zdravě a vyváženě, sportovat, vyvarovat se všech nezdravostí a zlozvyků... a přitom jen v Česku trpí nadváhou téměř polovina mužů a třetina žen (obézní pak je zhruba pětina národa). Jenže i tihle lidé mohou být nejen spokojení sami se sebou, ale i zdraví jako rybičky.

 

Je jasné, že s nadváhou se pojí celá řada nemocí a rizik, přičemž tito lidé jsou k mnoha chorobám náchylnější než ti štíhlí a sportující. Vysoká váha je příčinou kloubních nemocí, zapříčiňuje onemocnění srdce a cév, zvětšující se masa tělesného tuku může působit další závažné potíže, nemluvě o tom, že dotyčný je nemotornější, často se zadýchává a běh a podobné pohyby mu dělají obrovský problém. Lékaři, dietologové i vědci proto varovně zvedají prst a všem těmto lidem radí – zhubněte a budete fit. Jenže se ukazuje, že i obézní mohou žít bezstarostně a vyvarovat se nemocí srdce a podobných, a to aniž by museli zhubnout.

 

Pár minut pohybu

Optimální je cvičit alespoň půl hodiny v kuse několikrát do týdne. Čím častěji nebo déle, tím lépe. Jenže kdo má nadváhu a nehodlá hubnout, tomu se většinou do přílišného pohybu nechce. Ani tihle lidé ovšem nejsou ztraceni – podle expertů stačí, když se denně budou hýbat alespoň deset minut. A nemusí jít zrovna o posilování nebo běh, může to být třeba jen rychlá chůze. Už i jen díky tomu se dělo dostává do větší kondice než předtím, posiluje se tak srdce a celý oběhový systém, člověku se postupně začne lépe dýchat, dokáže se lépe hýbat. A co víc, snižuje se díky tomu riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami, které jinak útočí zejména na lidi s vyšší váhou.

 

Nezhubnete, ale zeštíhlíte

Zajímavé je, že pokud se budete alespoň těch deset minut denně hýbat, tak díky tomu opticky zeštíhlíte – tedy ztratíte nadbytečné centimetry v pase. To leckoho potěší. Horší zprávou je, že s vaší tělesnou váhou to neudělá naprosto nic – pokud chcete shodit nadbytečná kila, musíte se hýbat o poznání víc a radikálně změnit jídelníček i životní styl. Pokud o to nestojíte, pokuste se alespoň o tu kraťounkou „rozcvičku“ a dopřejte svému tělu zdravý pohyb a sobě tak kvalitnější život.