Alergie na chlad: Nepleťte si ji s ekzémem

Příznaky alergie na chlad

Nejběžnějšími příznaky alergie na chlad u dětí i dospělých je zarudnutí pokožky, která je přímo vystavená zimě. Nejčastěji se jedná o ruce (pokud nenosíte rukavice) a tvář. Pokožka je po pobytu venku zarudlá, vysušená, popraskaná a svědí.

 

V horším případě se vyskytuje chladová kopřivka s drobnými tečkami, tzv. petechiemi -  červenými pupínky, připomínajícími akné. Chladová kopřivka se může rozšířit i na místa, která jsou oděvem proti mrazu chráněná a odeznívá zpravidla za 1-3 dny.

 

Chladovou alergii na pokožce můžete zaznamenat nejenom v zimě, ale i v teplejších měsících, například po koupání ve studené vodě. Tělo může reagovat i na požití studených potravin či nápojů drobným otokem, ucpaným nosem, kašlem nebo kýcháním. V horších (ale vzácných) případech může dojít i k otoku jazyka, rtů a sliznic, které způsobují potíže s dýcháním.

 

Dalším běžným příznakem alergie na chlad je vodová rýma. Zatímco u běžného nachlazení rýma odeznívá po cca 7 dnech, v případě alergie trvá i několik týdnů. 

Léčba alergie na zimu

Stejně jako u ekzému je dobré ošetřovat pokožku tak, aby zbytečně nevysychala. Skvělým pomocníkem jsou přírodní přípravky, které kůži zklidní a uzamknou v ní vlhkost. V zimě je nejlepším přípravkem na promaštění pokožky bambucké máslo.

 

Aby se tělo nenechalo zaskočit zimním počasím, otužujte se. Je třeba začít už v létě, takže pokud jste to prošvihli, napište si to rovnou do kalendáře na příští prázdniny. 

 

Pokud jsou projevy vážnější, je na pořadu dne poradit se s lékařem. Ten pomůže zmírnit příznaky podáním vhodných antihistaminik, nebo jiných léků.

 

 

Číst dál: