Začněte s otužováním, už je čas

Základní pravidla otužování

Základní a nejdůležitější pravidlo se týká toho, kdo se vůbec otužovat může. Tou nejdůležitější zásadou je, že otužovat se může každý zdravý člověk. Patříte-li tedy k těm, kteří věří v zázračné uzdravení pomocí studené sprchy, nedělejte to. I obyčejné nachlazení tělo vyčerpává a další šoky by nemuselo přestát bez úhony. Pokud si nejste zcela jisti, zda je váš zdravotní stav vhodný k tomu vyzkoušet otužování, určitě si raději promluvte s lékařem. Jen ten je schopný zvážit všechny důsledky a dát doporučení.

Pokud ale pochybnosti nemáte, můžeme se do toho pustit. Nic se nesmí přehánět a tak je hned druhým pravidlem postupnost. Vylít na sebe ledový kyblík vody možná zvládnete, ale s otužováním to nebude mít nic společného. Otužováním se totiž rozumí postupné zvykání organismu na teplotní výkyvy. A už jste tedy nováčci, nebo jste měli jen pauzu, musíte začít zvolna.

Jak začít s otužováním?

Na výběr máme ze dvou možností. Tím prvním je otužování vzduchem. Jak už jsme řekli, vše musí být postupné a tak je pro tenhle způsob léto nejlepší. Po teplé sprše tedy můžete vyjít na balkon a nechat se osušit letním větříkem. S přicházejícím podzimem bude náročnost stoupat a to je přesně to co potřebujeme.

Druhou možností, která je do účinnosti efektivnější, je otužování vodou. Voda odvádí teplo až dvakrát účinněji a proto je pro otužování ideální. Opět se budeme držet pravidla postupnosti a začneme třeba s ranní sprchou. Tu si nastavte na běžnou teplotu a až v závěru samotného sprchování snižte teplotu. Nemá smysl nárazově snížit teplotu a hned vyběhnout ven. Raději změňte teplotu jen o málo a vydržte ve vodě alespoň minutu. Každý den můžete teplotu snížit o malý kousek víc a za pár týdnů už vám nebude dělat problém ani ledová voda.

Jak otužování pomáhá?

Když už víme jak na to, možná nebude od věci podívat se i co nám to přinese. Asi každý ví, že pravidelným otužováním se posiluje imunita. Odolnost proti nachlazení se určitě hodí, ale další přínosy jsou možná ještě lepší. Otužování nám dokáže pomoci od alergií, hypertenzím, vředovým onemocněním, ale přisuzují se mu i úžasné účinky na psychiku.

Starším lidem pomůže s cévními problémy, které se věkem zhoršují díky snížené rozpínavosti. A to nejlepší nakonec. Díky studené sprše totiž den začnete daleko s větším elánem a bude vás bavit.