Bolest krční páteře umí potrápit. Jak s ní bojovat?

Páteř je hlavním kanálem, kterým vede mícha a díky ní je nám umožněno plnohodnotně se pohybovat a fungovat. Jenže páteř dokáže i pěkně potrápit, a pokud nás začne bolet, vyhřezne nám ploténka nebo si jen skřípneme nerv, záda nás začnou neskutečně bolet a jsou z nás rázem bezmála invalidé. A úplně stejně nám život dokážou znepříjemnit i bolesti krční páteře.

Krční páteř je jen maličkou částí páteře, ale dokáže nám udělat tak zle, až se tomu člověk leckdy nestačí divit. Tvoří ji jen pouhých sedm obratlů, nicméně je nejpohyblivější částí páteře a nasedá na její hrudní část, přičemž vede až k hlavě. I když ji mohou postihnout degenerativní onemocnění, faktem je, že za většinu problémů s touto částí páteře si můžeme úplně sami, a to zpravidla svým nevhodným životním stylem, špatně zvolenou dlouhodobou činností namáhající právě krk nebo neopatrným prudkým pohybem. Podle toho, co své krční páteři provedeme, ji musíme léčit.

Pomáhá nahřívání

Nejde zdaleka jen o bolesti zadní části krku, tedy šíje. To by bylo ještě snesitelné a leckdo by to „přecházel“ jako jakoukoliv jinou nemoc. Jenže od krční páteře vás může klidně začít bolet hlava, bolest se šíří do ramen a leckdy až do celých paží. A najednou je vám strašně zle.

Pokud jste si nepříjemné stavy způsobili dlouhodobou činností, při níž jste krční páteř přetížili, dá se to řešit poměrně snadno. Zatuhlé svaly je potřeba nahřívat, aby se uvolnily, k čemuž nejlépe pomáhá suché teplo (ideálně nahřátý speciální polštářek položený na šíji).

Důležité je také pravidelně cvičit a provádět zejména cviky určené na uvolnění krční páteře. Pokud víte, že vás krk zase bude bolet (třeba kvůli dlouhému sezení u počítače), je vhodné si dělat přestávky a páteři dopřávat pohyb.

Masáž jako spása

Někdy nepomáhá nahřívání, procvičování ani ležení s krkem položeným na srolovaném ručníku. Krční páteř, svaly okolo ní či nervy máte v takovém stavu, že to chce pomoc odborníka? Pokud jsou bolesti akutní, je vhodné objednat se k fyzioterapeutovi. Následně si dohodněte pravidelné masáže, které vám pomohou vrátit krční páteři pohyblivost, uvolní ji a pro vás to bude i příjemná chvilka relaxu.