Nedostatek spánku ničí zdraví. Ale jak spánek přivolat zpět?

Ti nejšťastnější lidé večer ulehnou a sotva se dotknou hlavou polštáře, tak usnou. Jiní hodinu leží v posteli, převalují se a spánek ne a ne přijít. Další se zase vzbudí několikrát během noci a dělá jim problém znovu usnout. A další obětují spánek kvůli jiným aktivitám a chodí spát až nad ránem. Každý jsme jiný, máme jiné zvyky, naše tělo funguje jinak, a tak každý z nás spí jinak a rozdílně dlouho. Ale faktem je, že správné spaní neřešíme a tento problém zanedbáváme, protože ho nepovažujeme za důležitý. Což se nám ale ve vyšším věku nebo za nějaký čas může nehezky vymstít.

Problém stresu

To, že spíme málo nebo špatně, nemusí být ovlivněno jen přirozenými procesy v našem těle. Řada lidí začala mít problémy s (kvalitním) spánkem až v posledních letech. Důvod? Stres. Pokud jsme ve stresu, tak tělo funguje trochu jinak, jsme napjatí, nemůžeme se pořádně soustředit, hlavou nám víří miliony myšlenek. Sami sobě tak spánek nevědomky odpíráme a zaháníme ho. Nedopřejeme mozku odpočinek. A namísto abychom si v noci odpočinuli, tělo zregenerovalo a ráno jsme se budili plní energie, tak hned ráno pokračujeme ve svém nekonečném kolotoči a už dopoledne padáme únavou, k čemuž se pak vážou i nezdravé stravovací zvyky a pokusy doplnit energii jinak, nezdravěji.

Proto je řešení snadné – snažte se zbavit se stresu. Pokud je důvodem vašich psychických problémů neustálé sledování negativních zpráv v televizi, snažte se od toho oprostit a světovou situaci posuňte až na druhé místo, za vaše psychické zdraví. Pokud je to stresem z práce, opět se snažte situaci vyřešit a uklidnit se. Jen pokud se zbavíte stresu, přivoláte k sobě opět klidný spánek, který vašemu tělu dovolí skutečně odpočívat.

Nejen spánek, i odpočinek

Spánek v noci je nezbytný a bez spánku nemůžeme fungovat a pak ani pořádně žít. Ale podobně důležitý je i odpočinek během dne. Pokuste se najít si během dne aspoň několik chvilek, které budete mít jen sami pro sebe a kdy můžete relaxovat – ať už je to u kávy, časopisu či u ručních prací. Mozek potřebuje pauzy a vy také. Pokud si je nebudete odpírat, tak skvěle doplníte energii, uklidníte se a budete pak schopni fungovat lépe a s úsměvem na rtech.

Večer dbejte na to, aby pro vás byl spánek hlavní prioritou. Jděte si lehnout včas, aspoň hodinu před spaním vypněte počítač a televizi, odložte telefon a dopřejte tělu klid, který tak potřebuje. Pokud to takhle budete dělat pravidelně, spánek se stane vaším nejlepším přítelem.