Solit či nesolit? Obojí může škodit, pokud to přeženete

Ohledně soli máme obvykle v paměti dvě zásadní poučky. Zaprvé, že přílišné solení je nezdravé a škodlivé. A zadruhé, že sůl je nad zlato. Tyto dvě rady se ovšem tak trochu vzájemně vyvrací, takže mnoho lidí nakonec neví, jak moc mají solit, jestli vůbec a jestli není život bez soli a slaných potravin nakonec i mnohem zdravější.

Nepopiratelným faktem je, že přílišné množství soli škodí našemu zdraví. Pokud jíte uzeniny, slané sýry, rádi si dosolujete už hotové jídlo, tak je něco špatně – a brzy vám váš organismus ukáže, co přesně. Nadměrné solení je nebezpečné a může nakonec způsobit i vysoký krevní tlak, mrtvici či infarkt. Ale není zase pravda, že bez soli je to lepší – omezením soli na naprosté minimum si totiž škodíme dost podobným způsobem.

Bez soli to nejde

Je faktem, že nám neslaná jídla nechutnají. Prostě nemají chuť. A sůl se jen těžko nahrazuje jakýmkoliv jiným dochucovadlem. Přesto se někteří lidé rozhodnou, že sůl je nezdravá a škodlivá, takže skoro nesolí a slané potraviny v podstatě nejedí. Málo z nich ale tuší, že si tímto stylem stravování také ubližují. Vědci totiž už dávno vědí, že naše tělo sůl potřebuje – dokonce i buňky sůl potřebují. Takže pokud byste teoreticky nesolili vůbec a sůl neměli, připravíte tím tělo o důležité minerály, dojde k poruchám fungování nervové soustavy, odrazí se to na našem srdci, které začne špatně fungovat, stejně jako bude ochromen metabolismus a další funkce těla. Zkrátka nulový příjem soli se rovná takřka jisté smrti (ale platí to bohužel i naopak - „předávkování“ se solí také může způsobit smrt).

Solte, ale s rozumem

Není tedy ideální ani to se solí přehánět ani ji výrazně omezovat. Sice se to při konzumaci nejrůznějších potravin špatně počítá, ale ideální doporučená denní dávka soli činí 5 gramů. Pokud si dáte nějaký typ uzeniny, je dost pravděpodobné, že už jste tuto dávku překročili. Proto je třeba pečlivě rozvažovat, co solíte a jakým množstvím. Sůl samotná nám ublížit nemůže a organismus ji potřebuje. Pokud jste své tělo ale uvykli na přesolování a žádné jídlo nedokážete pozřít, aniž byste si ho navíc přisolili, pohybujete se už za hranicí bezpečí. Nic se nemá přehánět a zdravé stravování počítá i se zdravou dávkou soli.