Dá se skloubit sedavé zaměstnání s dobrou kondicí?

Fyzioterapeuti mají v posledních letech plné ruce práce. Přibývá lidí, které trápí krční páteř, mají problémy s bederní páteří, cítí časté bolesti a jejich život není tak kvalitní, jak by mohl být. Ale fyzioterapie není samospásná. I když odborník dokáže v krizové situaci pomoci z nejhoršího, tak je na každém z nás, aby se zamyslel nad svým životním stylem a změnil ho tak, aby prospíval a nikoliv ubližoval.

Sezení nás ničí

Dlouhodobé sezení není pro naše tělo zdravé. Lidé nejsou „stvořeni“ k několikahodinovému sezení. Odnepaměti se lidé hýbali, pracovali, neměli čas celé hodiny prosedět. Díky tomu byli naši předci v mnohem lepší kondici, obezita byla „výsadou“ jen hrstky, lidé měli optimální váhu a neznali bolesti, které nás trápí nyní a které často pramení právě ze sedavého životního stylu. Protože nejen, že mnoho z nás sedí v práci, nýbrž v tom pak pokračují i doma. A necvičí.

Cviky do kanceláře

Jednou z možností by bylo změnit zaměstnání, ale to není ve většině případů reálné. Takže jednou z šancí je naučit se cvičit i v pracovní době. Existují různé cviky, které můžete provádět i na židli za kancelářským stolem. Jedná se o různá protahování a tak podobně. Plus je potřeba ideálně po půl hodině až hodině vstát, projít se, protáhnout se a také se nadýchat čerstvého vzduchu.

Snažte se sedět i stát rovně, zbytečně se nehrbit, nezatěžovat krční páteř zbytečným koukáním do telefonu a tak dále. Samozřejmostí by mělo být, že po práci nebudete doma sedět, ale budete se po co nejdelší čas hýbat.