Nevhodná matrace i špatná strava - i to ohrožuje váš spánek

Často se řeší, že byste před spaním neměli tělo rušit světlem, které pro něj není přirozené – což je svit vyzařující z monitorů a obrazovek. To tělu neumožňuje připravit se na odpočinkový režim. Stejně tak na něj velmi rušivě působí různé tiché zvuky, které technika vydává a které jsme se už naučili ignorovat – ale i přesto nám technika umístěná v ložnici může narušovat spánek. Existují ale i další příčiny proč se v noci budíte, neklidně se převalujete, probouzíte se až příliš brzy a necítíte se dostatečně odpočinutí.

Stará matrace a těžká jídla

Když vás často bolí záda a celkově trápí páteř, může to být způsobeno starou, nekvalitní či proleželou matrací. Ta vám také samozřejmě narušuje spánek a nemůžete si kvůli ní dostatečně odpočinout. I když je tedy investice do nové, kvalitní (či přímo zdravotní) matrace poměrně vysoká, měli byste si na ni našetřit, protože je to investice do vašeho zdraví.

Dalším důvodem, proč se řadě lidí špatně spí, je to, že se večer přejedí. To, co nestihnou kvůli (pracovním) povinnostem přes den, dohánějí pozdě večer u otevřené lednice. Nejen, že se to negativně odrazí na jejich váze, ale pak se jim i špatně spí, protože namísto aby tělo odpočívalo, musí trávení jet na plné obrátky. Což je podobný případ, jako když si k večeři dáte příliš těžké jídlo, s nímž pak má metabolismus dost práce.

Podpora usínání

Někdo sice noc úspěšně prospí, ale zato mu dělá problém večer usnout a třeba hodinu se o to marně pokouší. To také není ideální. Ale lze to napravit díky různým trikům. Někomu pomáhá příjemná vůně, která nabudí pocit pohody, relaxování a odpočinku. Pořiďte si proto aromalampu či vonné tyčinky a zkuste tělo ukolébat tímto příjemným způsobem.

Pravidelný zvyk je také dobrý jako trik pro snazší usínání. Pokud se vám nedaří usnout, nesnažte se o to úporně dlouhé desítky minut. Rozsviťte si lampičku a v posteli si čtěte. Nebo můžete poslouchat tichou a klidnou hudbu. To dělejte každý večer, a i když to nezabere hned, mozek se to naučí – a po ukončení tohoto rituálu se snadněji ponoří do spánku.