Doma pěstujte i Aloe vera, čerstvý gel léčí rány, pleť i vlasy

Aloe vera je skutečně všestrannou rostlinou a její pozitivní účinky můžete pozorovat při použití na pleť, ale i vlasy nebo při hojení ran. Gel z doma vypěstované aloe by tak neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Zvlášť když pěstování aloe vera není nijak složité.

Jak získat gel z aloe

Čerstvý gel z rostliny můžete využívat třeba ke kosmetickým účelům. Z aloe se dá například připravit výživná pleťová maska i kúra na vlasy. Tu získáte z rostliny se stářím alespoň 3 roky, jejíž listy uříznete, poté je v misce ponecháte zhruba 15 minut okapat od latexu, následně podélně rozkrojíte a lžičkou vyškrabete potřebný hojivý gel – po jeho rozmixování nanášíte na pokožku. 

Tento protizánětlivý a zvlhčující gel vymaže drobné vrásky i jizvičky. Pro pokožku hlavy i vaše vlasy pak oceníte zábal z aloe, díky němuž budou vaše vlasy pevnější, lesklé a zbavené lupů. Pomáhá také při větších kožních problémech a zmírňuje vypadávání vlasů. 

Důležitá součást domácí lékárničky

Aloe podle různých studií významně pomáhá při hojení ran. Je ceněnou pomocí při poraněních kůže pro své antibakteriální, antivirotické, antimykotické, svíravé a zvláčňující účinky. V domácí lékárničce aloe použijete například při řezných poraněních menšího rozsahu, pro rychlejší hojení odřenin, pohmožděnin či otlaků, ale také při bodnutí žihadlem či sajícím hmyzem. Aloe skvěle léčí i drobné nedokonalosti na pleti, akné nebo drobné jizvičky. 

Léčba kožních problémů

Aloe vera je skvělým pomocníkem při léčbě velké řady kožních problémů. Trápí vás akné nebo opary? Přikládejte na postižené místo gel z aloe nebo jej užívejte vnitřně - budete pozorovat rychlou úlevu. Aloe se využívá i při léčbě ekzémů, plísňových kožních problémů, psoriáze, lupénce nebo při výskytu lupů. Aloe pomáhá také obnovit pokožku hlavy a zamezuje vypadávání vlasů. 

Díky obsahu saponinů, mastných kyselin a antrachinonů, které ve spolupráci s ligninem umožňujícím proniknutí látek hluboko pod pokožku, tvoří jedinečný koktejl uzdravujících látek. Aloe je proto již po tisíciletí předním přírodním produktem v boji s kožnímu problémy.