Jak vybrat sluneční brýle

K létu patří slunce, a to s sebou přináší jak pozitiva, tak i značná rizika. Díky opalování získáte sexy snědou pokožku – ale bez používání ochranných krémů se můžete spálit, oloupat a navíc riskujete rakovinu kůže. Stejné nebezpečí hrozí i pro vaše oči – pokud si je před sluncem nebudete dostatečně chránit s pomocí kvalitních brýlí, můžete si v nejzazším případě poškodit zrak.

Ultrafialové záření, které na Zemi dopadá spolu se slunečními paprsky, je velmi zrádné. Mnoho lidí ho podceňuje, ale zvlášť v létě, kdy na obloze není ani mráček a teploty stoupají k tropickým třicítkám, nám může ublížit. Stačí být hodinu na plném slunci a nenamazat se ochranným krémem s dostatečně vysokým UV filtrem. Odnesete to spálenou pokožkou. Nemluvě o riziku úžehu či úpalu, které vás mohou přivést až do péče lékařů.

Špatná ochrana očí

Lidé se už konečně začínají učit, že opalovací krémy jsou pro letní měsíce nezbytností a čím dál méně jedinců riskuje dlouhodobý pobyt na slunci bez jejich použití. Děti by měly mít opalovací krém s UV faktorem 50 a víc a stejně by měly postupovat lidé s citlivou pokožkou. Opalovací krém s ochranným číslem 15 je naprosté minimum a měli bychom ho používat pokaždé, když vyjdeme v létě ven.

Na druhou stranu, i když si už umíme chránit kůži, spousta z nás podceňuje ochranu očí. Přitom právě v létě nejvíc hrozí, že může dojít k jejich poškození. A to nejen vlivem úrazu, ale zejména kvůli příliš silnému slunečnímu záření. A když už se chceme chránit a koupíme si sluneční brýle, tak bohužel řada lidí vybírá jen podle jejich vzhledu a ceny.

Výběr brýlí

Jak tedy vybrat sluneční brýle, které skutečně dokážou ochránit oči? Především byste se neměli bát investovat do nich. Buď si můžete ke svým stávajícím dioptrickým brýlím pořídit magnetická tmavá skla, nebo si koupíte zatmavovací dioptrická skla. Ať už ale máte nějaké oční vady nebo ne, vždy je tu možnost nechat si v optice vyrobit sluneční brýle přesně podle vašich požadavků. A budete mít jistotu, že budou nejen kvalitní a dlouho vám vydrží, ale budou mít dostatečnou ochranu proti slunci. U brýlí z tržiště tuto jistotu rozhodně nemáte.

Kvalitní sluneční brýle poznáte podle toho, že mají povrchovou úpravu skel. Můžete sáhnout i po antireflexních, které zajistí ještě větší ochranu. Prodejce by vám k nim navíc měl dát certifikát potvrzující stupeň jejich bezpečnosti.

A pečlivě vybírejte i barvu skel – například modrá se nehodí pro řízení a k vodě jsou naopak nejlepší šedozelená. Rozhodně navíc neplatí, že čím tmavší, tím bezpečnější. A v neposlední řadě vybírejte i podle pohledu do zrcadla – pokud se sami sobě nebudete líbit nebo vám brýle budou někde špatně sedět, nebudete je nosit tak často, jak byste měli.