Řadu potravin vyhazovat kvůli stáří nemusíte. Například sůl žádné datum spotřeby nemá

Možná zbytečně, protože řada z nich se dá jíst i po prošlém datu jejich spotřeby.

 

Hned na začátku je nutné upřesnit si dva základní pojmy: datum spotřeby a minimální trvanlivost.

Datum spotřeby

Nám naznačuje, do kdy je vhodné a bezpečné danou potravinu jíst či zpracovávat. Jakmile přesáhnete datum spotřeby, může být potravina již zkažená a mohou se v ní množit nebezpečné bakterie.

Týká se to především masa a masných výrobků, salámů, šunky, sýrů či ryb. Jinými slovy nám toto datum říká, do kdy je potravina bezpečná k jídlu. Potraviny po tomto datu už nejsou určeny k přímé spotřebě a jíst byste je neměli.

 

Minimální trvanlivost

Minimální trvanlivost je označením data, do kdy je daná potravina nejlepší. Pokud datum přesáhnete, neznamená to, že ji musíte okamžitě vyhodit – není totiž zkažená, jen už nebude tak chutná jako předtím.

Důležitou podmínkou je, že taková potravina byla celou dobu správně skladována. Především byla ve správné teplotě, ale i vlhkost může kvalitu významně ovlivnit. často s na potravinách setkáte i s doporučením, že nemají být vystaveny přímému slunci. To ale častěji ovlivní vzhled potraviny, kvalitě to nemusí uškodit.

 

Trvanlivé potraviny

Podívejme se na potraviny, které možná vyhazujete, ale přitom nemusíte. Tedy za předpokladu, že nebyly otevřené jejich obaly a že jste je skladovali ve vhodném prostředí. Příkladem za všechny můžou být mouka, rýže nebo těstoviny – pokud se vám na pohled zdají v pořádku, můžete je klidně používat až rok po uplynutí „záruky“. Velmi podobně jsou na tom sůl a cukr, které dokonce žádné datum spotřeby ani nemají, protože při správném skladování se nemohou nijak zkazit.

Až rok po době minimální trvanlivosti můžete také používat a konzumovat konzervy a zavařeniny, med, všechny druhy koření či holandské kakao. Nemusíte se bát ani o své zásoby müsli či ovesných vloček, které vám ve správných podmínkách vydrží až dva měsíce po uplynutí vyznačeného data. Měsíc po uplynutí minimální trvanlivosti je neškodné i trvanlivé mléko a olej. A možná se budete divit, že i jogurty se dají jíst po datu uvedeném na jejich obalu – pokud je máte trvale v lednici a neotevřené, vydrží vám tam až o pět dní déle.