Pokud se svěřujete do rukou odborníků, na výživového poradce buďte nároční

Sázíte při zdravém jídelníčku na svůj selský rozum a vybíráte si na internetu ty informace, které vám přijdou rozumné nebo v tomto případě dáte radši na rady odborníka a věříte člověku, který o výživě ví - nebo by měl vědět - vše? Jde tu bez nadsázky o vaše zdraví, proto je rozumnější si najít odborníka, který mezi všemi těmi dietami, trendy a jídly dokáže vybrat to, co vám skutečně pomůže. A právě proto, že jde o vaše zdraví a vaše peníze, buďte na poradce pro výživu nároční.

Nenechte se nachytat

Jako ve všech odvětvích i u výživového poradenství najdete kvalitní lidi, ale i ty, kteří s vámi chtějí mít co nejméně práce a jen vydělat. Od člověka, kterému svěříte do rukou svou životosprávu, očekávejte víc než jen jídelníček.

Tomáš Mrázek, zakladatel Vital Institutu a vystudovaný nutriční terapeut, k tomu říká: "Na začátku byste spolu s poradcem pro výživu měli strávit více času, abyste do detailů prošli vaše možnosti, zdravotní stav, ale i očekávání. Pro kvalitního poradce je důležité vědět o vás co nejvíce, protože jedině tak může připravit správný plán a následně vám radit s dalšími kroky."

Když vám vybraný výživový poradce bude tvrdit, že mu stačí znát vaší výšku, váhu a věk a zbytek si dopočítá, nevěřte mu a radši se poohlédněte po jiném. Profesionál vás důkladně zváží, změří a pomocí moderních přístrojů změří procento tuku v těle a zároveň se vás bude ptát na detaily o vašem zdraví, než se vůbec pustí do jakékoliv další přípravy jídelníčku.

Jídelníček je důležitý, ale není tím hlavním

Každý poradce pro výživu by měl mít osvědčení, že úspěšně absolvoval odborný kurz akreditovaný ministerstvem mládeže, školství a tělovýchovy. Díky tomu musí mít základní znalosti nejen o jídle, ale zejména o samotných živinách i celém trávení.

Samozřejmě by pak měl umět připravit jídelníček na míru a častokrát také právě jídelníček bereme jako to hlavní, co od výživového poradce očekávat. Ale není tomu tak. Právě tady buďte při výběru odborníka chytřejší - stejně jako lékař vám musí umět poradit, jak léčit konkrétní nemoc a jak jí předcházet, tak výživový poradce musí umět poradit se vším, co se vás a výživy vám na míru týká. Tedy nejen dodat jídelníček, ale také poradit, jak připravovat jídla, jaké živiny potřebujete a upravovat s vámi plán tak, aby vás to bavilo a zároveň jste si byli jistí, že je připraven vám na míru za každé situace.

"Pokud vám výživový poradce jen pošle jídelníček, který okopíroval někde na internetu a nekonzultuje s vámi navržená jídla, rozlučte se s ním co nejdříve," říká Mrázek. "Odborník musí umět nejen poskládat jídelníček, ale i třeba poradit s jednotlivými recepty, jak vybrat ty správné potraviny a vysvětlit, v čem jsou pro vás výhodou nebo rizikem jednotlivé diety," dodává.

Pryč jsou ty časy, kdy výživový poradce byl jen tím, kdo vám poslal jídelníček a o víc se nezajímal. Naopak, dnes musí mít odborné znalosti a vám tak zajistit, že do jeho rukou můžete bez obav svěřit celou svou životosprávu.

Dále čtěte: Jakých potravin jíme nedostatek, přestože jsu prospěšné a snadno dostupné?