Spánek rozhodně nezanedbávejte, předejdete tak zdravotním problémům

Kdo má malé dítě, nejspíš mu jen tiše závidí, jak si klidně spinká. A to nejen v noci, ale klidně i během celé poloviny dne. Batolata prospí obvykle patnáct až sedmnáct hodin denně, předškolní děti by měly spát okolo dvanácti hodin denně a ani poobědový spánek pro ně není na škodu. Naopak, spánek je pro ně velmi důležitý. Při něm dochází nejen k regeneraci organismu a obnově sil, ale vyvíjí se díky němu u malých dětí správně mozek, stejně jako zajišťuje správný růst těla. A podobně důležitý je spánek i pro nás, dospělé, jenže toho často nedbáme a spíme třeba jen šest hodin denně. A to je málo – podle vědců bychom měli spát osm až devět hodin denně, jinak naše tělo nemůže správně fungovat.

Dále čtěte: Na váze přibíráme kvůli nedostatku spánku, přesto si na něj necháváme málo času

Rakovina, nadváha, stres

Máte pocit, že jsou to jen bludy a nedostatek spánku se na vás nikterak nepodepisuje? Teď možná ještě ne, ale za pár let se budete divit, odkud se berou vaše zdravotní potíže. A ano, za mnoho z nich bude moci právě dlouhodobý nedostatek spánku. Ten podle vědců může být jednou z příčin mnoha zdravotních problémů a nemocí. V první řadě může stát za stresem, ve kterém často býváme. Stejně tak může být příčinou depresivních stavů, protože tělo nemá dostatek času vypořádat se s nimi v klidovém stavu. K tomu se nám zhoršuje paměť, hůř se soustředíme, dělá nám problém přemýšlet – a opět je na vině jen únava. 

Málo spánku zapřičiňuje i nadváhu a obezitu, protože nedostatek energie zkoušíme dohnat přeslazenými energetickými nápoji či sladkostmi. V nejzazším případě může být dlouhodobá únava i příčinou rakoviny a dalších vážných nemocí. Tělo totiž nemá dotatek času pro regeneraci a je oslabený i imunitní systém, který nás tak nedokáže správně chránit. Přitom stačí jen myslet na své zdraví a jít si včas lehnout.

Dále čtěte: Spí se vám špatně? Udělejte s tím něco hned