Tichý zabiják jménem stres – co vám hrozí a jak se bránit?

Je jasné, že pokud se stane něco závažného v práci a neseme si s sebou problémy i domů, jsme ve stresu. Ale to je jednorázová situace, která zase časem pomine. Horší je, že řada z nás je ve stresu permanentně, a to aniž bychom si to uvědomovali – zkrátka přestaneme vnímat varovné signály našeho těla, protože si na ně zvykneme. K tomu, aby se nám rozbušilo srdce, zalila nás nervozita, začali jsme zmatkovat a měli nervy takzvaně na pochodu, přitom leckdy stačí jen málo – ujede nám vlak a hned řešíme, že přijedeme pozdě a jaké to bude mít následky. Totéž, pokud uvízneme v koloně. Doma nás naštvou děti, nepohodneme se s partnerem, do toho se nám pokazí něco dalšího. Zkrátka jedno velké a nikdy nekončící napětí, které po čase už přestaneme vnímat. Ale tělo na něj reaguje neustále, a pokud nezačneme poslouchat sami sebe, můžeme na to pořádně doplatit.

Dále čtěte: Na váze přibíráme i kvůli nedostatku spánku. Přesto si na něj necháváme málo času

Padání vlasů, vysoký tlak, infarkt

Kdo je v permanentním stresu, ten nemůže být zdravý a nikdy ani spokojený, i když si to může dlouho namlouvat. Trvalý stres se může začít projevovat například takovou banalitou, jakou je padání vlasů. Můžete začít trpět i žaludečními obtížemi, které se mohou velmi často opakovat. Často můžete mít pocit bušení srdce, a když se zamyslíte, dojde vám, že máte neustále z něčeho podvědomý strach. Když s tím nic neuděláte, může se u vás objevit vysoký krevní tlak a pak různé srdeční choroby. Pakliže se stresem nezačnete efektivně pracovat, může vás potkat dokonce i infarkt.

Dále čtěte: Meditace funguje, teď už je to prokázáno i věděcky

Chce to změnu 

Máte pocit, že se točíte v začarovaném kruhu a stresu se nikdy nedokážete zbavit? Dokážete. Prvním a základním krokem je totiž už jen samotné uvědomění si, že ve stresu jste a že vám škodí. Pokud to jde, zkuste si vzít aspoň na pár dní dovolenou a pročistit si hlavu. Pokud vás do stresu přivádí partner a děti, odjeďte si na pár dní zarelaxovat bez nich a zamyslete se nad tím, jak situaci řešit.

Obecně je přitom vhodné stres zahánět zdravým životním stylem, tedy vyváženým a pestrým jídelníčkem v kombinaci s pohybem. Nezapomínejte také na sebe, dopřávejte si čas na odpočinek a relax a nesnažte se jen roztrhat se pro druhé. Hned se začnete cítit lépe.

Dále čtěte: Nenechte se zbytečně stresovat. Bránit stresu se dá snadno