Jíst správně není složité. Zlepšíte díky tomu i své zdraví

Jídlo nám dělá radost po značnou část života, proto je tak důležité věnovat pozornost tomu, co jíte. Právě správné jídlo totiž může zocelit naše zdraví, zlepšit životní styl a napomoci k lepšímu pocitu. Jak ale jíst "správně" a podle čeho se řídit, když těch rad je tolik? 

První krok neznamená radikální změnu

Zezačátku není třeba hrnout se do radikálních změn ve vašem jídelníčku. Začněte se spíše soustředit na to, co jíte nyní a jak vaše každodenní stravování probíhá. Před úplným začátkem změny je totiž důležité nejprve zanalyzovat, v čem vám vaše jídlo - i jaké - nepomáhá. Pište si proto, z čeho přesně se váš jídelníček skládá, v kolik hodin jíte a kolik tekutin za den přijmete. A nevynechávejte ani zápis dobrot, včetně těch nejmenších jako jsou bonbóny. Po tom všem je důležité zhodnotit kvalitu a pravidelnost stravy a dodržování pitného režimu. Právě s tím může pomoci zkušený výživový poradce.

K jídlu stačí znát pár zásad

Strava by měla být vyvážená, snažte se proto v jídelníčku udržovat vyvážený poměr všech tří základních živin - cukrů, tuků, bílkovin, ale nezapomínejte ani na příjem vitaminů a minerálních látek. Bílkoviny vybírejte ty kvalitní plnohodnotné, dbejte na přísun čerstvého ovoce a zeleniny, abyste měli každý den i dostatek vlákniny a vyhněte se prázdným kaloriím v podobě různých sladkostí na zahnání hladu. 

Důležité je také jíst pravidelně, nejlépe tři až pětkrát denně v přiměřených porcích, vyhnete se tak pocitu hladu a zbytečnému dodatečnému přejídání.

Další složkou, kterou pro zdravější životní styl nesmíte opomenout, je pitný režim. Nejlepší pro tělo je voda, nedržte se však nutně standardně udávaných dvou litrů denně, řiďte se spíše vlastní potřebou, abyste své tělo zbytečně nezavodnili. 

Chuť na sladké zažeňte

Kvalitu svého jídelníčku zlepšíte také už jen tím, že předejdete mlsání. Neznamená to nutně, že se musíte radikálně vzdát všech svých potěšení, důležité je se zamyslet nad množstvím a kvalitou. Rozhodně vynechte produkty s vysokým podílem cukru, dejte si radši sladké ovoce či kvalitní čokoládu. Zpočátku nemusí být snadné se sladkostí vzdát, snižujte proto množství postupně.

 

Stravovací návyky jsou důležitým ukazatelem kvality životního stylu, věnujte jim proto pozornost. Se změnou však postupujte pomalu, nebojte se případně oslovit odborníka, který vám se změnou pomůže. Nebo zjistěte o výživě maximum, absolvujte kurz poradce pro výživu a buďte oním odborníkem vy sami.