Muž nadsamec nebo slaboch? Rozhoduje množství testosteronu

O tom, jak moc je muž skutečným chlapem, rozhoduje mimo jiné i přítomnost hormonu testosteron v jeho organismu. Má ho každý muž (a i každá žena, i když ve výrazně menším množství). Postupem času, a to i v průběhu dne, se jeho hladina mění a s přibývajícím věkem klesá. Mnohem více testosteronu mají mladíci, kteří jsou plní života a odhodlání, chtějí se rvát za svou budoucnost a snaží se ulovit dívku svých snů. Muži ve středním věku už nejsou tak draví, jsou usedlejší a klidnější, mají raději svůj klid a za ničím se bezhlavě nehrnou. Testosteron jim totiž od třicátin ubývá, a tak se to projevuje i na jejich chování, ale také na vzhledu. A po padesátce je ho ještě méně, takže postarší muži mají méně síly a elánu, jsou méně sexuálně aktivní, za ničím se neženou a navíc se začínají výrazně kulatit. Nadbytek i nedostatek testosteronu mají zajímavé důsledky.

Ovlivněné chování i vzhled

Testosteron je pro muže velmi důležitým hormonem. Pokud by ho neměli, byli by téměř jako ženy. Kdo ho totiž má hodně, tomu se budují snadno velké svaly a má větší libido, více "loví" ženy a často bývá i více ochlupený. Ale u vlasů to bývá zase naopak – muži s vysokou hladinou testosteronu mívají totiž pleš, protože tento hormon ovlivňuje i výživu jejich vlasů. Muži překypující testosteronem jsou navíc většinou pozitivně a bojovně naladěni (ale nemusejí nutně být agresivní), chtějí za každou cenu soutěžit a dosáhnout svého, jsou sebevědomí a cílevědomí a také jsou většinou ve velmi dobré kondici. Kdo má testosteronu málo, mívá totiž sklony k tloustnutí a navíc mívá proměnlivé nálady a je často nervózní a roztěkaný. Testosteron má i další překvapivá tajemství, o kterých jste možná ani nevěděli.

Až tedy půjdete do práce, školy či jen vejdete do autobusu, můžete si pozorněji prohlédnout muže ve svém okolí. Možná už na první pohled poznáte, jak na tom s testosteronem jsou a jak je ovlivňuje. Je to velmi zajímavá studie a náhled do světa mužů. A když jsme u toho porovnávání žen a mužů - ženy bývají zdravější než muži.