Recept: uzená polévka s kroupami

Se změnou počasí se obvykle i změní chutě a to po čem bychom v létě nesáhli, nám teď přijde jako skvělý nápad. Pokud jste už dlouho neměli něco vydatného, co zkusit tradiční recept babiček? Uzená  polévka s porcí krup zasytí a ještě si zavzpomínáte na staré časy u babičky na chalupě.

Co budeme potřebovat?

  • 1kg uzených žeber
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 květáku
  • 1/2 brokolice
  • 1 hrst krup
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Jak na to?

Žebra si nařeže na menší kusy a dáme do hrnce. Pokud máte tlakový hrnec, přesně zde najde uplatnění nejlépe. Žebra zalijeme vodou, tak aby byla ponořená a vaříme. V tlakovém hrnci bude bohatě stačit půl hodina a vývar bude dostatečně silný.

Nyní žebra vyjmeme a můžeme obrat maso do polévky, nebo jej použijeme na jiný pokrm a do polévky dáme mrkev s brokolicí a květákem. Dosolíme, pokud je třeba. Přidáme popř a majoránku a vaříme do změknutí zeleniny.

Kroupy si připravíme dle návodu, je třeba je alespoň na 20 minut namočit a pak vaříme v osolené vodě do změknutí. Podávat můžeme už smíchané, nebo kroupy dáme na misku na stůl a každý si nabere do horké polévky sám.

TIP: pokud na vás zrovna něco leze, zkuste si do hotové polévky zamíchat trochu čerstvého česneku. Kroupy a česnek jdou skvěle k sobě. A síla vývaru zažene nemoc jedna dvě.

Raději ale přece jen něco dietnějšího? Zkuste třeba lehký salát s grepem a nebo třeba recept na dietní fitness svíčkovou.