Myslíte že svíčková a dieta nejde k sobě? Zkuste naši

Svíčková a dieta, tyhle dvě slova by se snad žádný dietář neodvážil vyslovit v jedné větě. Přitom svíčková omáčka je skoro celá ze zeleniny, tak kde může být problém? Obvykle je to právě v našich zvyklostech. Právě kvůli nim celou, v podstatě dietní pochoutku, zalijeme litry smetany.

V dnešním receptu si ukážeme, jak udělat lehkou a dietní verzi svíčkové omáčky, kterou budeme milovat úplně stejně jako tu od babičky. Možná o to víc, o co méně budeme mít výčitek při její konzumaci.

Co budeme potřebovat?

  • 6 větších mrkví
  • 1 velký celer
  • 6 petrželí
  • 2 větší cibule
  • 5 větších bobkových listů
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • citron
  • sůl
  • bílý jogurt

To je vše, samá zelenina. A z ní můžeme dietní svíčkovou začít vyrábět. Zvládne to i dítě, klidně ho můžeme pozvat jako pomocníka při vaření.

Hurá do práce

Všechnu zeleninu očistíme, nahrubo nastrouháme a pěkně promíchanou rozprostřeme do hlubšího pekáčku. Na vrch přidáme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy. Směs lehce promícháme, tak aby koření zůstalo nahoře. Jen tak se pečením pěkně rozvoní. Nakonec položíme nahoru cca 2/3 citronu nakrájeného na silnější kolečka. Citron je velmi důležitý, kvůli množství mrkve by bez něj omáčka byla sladká. Společně s citronem ale hned získá příjemnou jen lehce nasládlou chuť.

 

Směs zakryjeme alobalem a pečeme v troubě při cca 180 stupních do změknutí zeleniny. Bez obav ji tam nechejme i trochu delší dobu. Těsně před koncem alobal odkryjeme a dopečeme tak, aby citrony získaly hezkou pečenou barvu.

Přidáme středy citronů, které pečením ztratily svou kyselost.

Už jsme skoro na konci. Nyní směs zeleniny přemístíme do hrnce a přidáme středy citronů, které pečením ztratily svou kyselost. Směs umixujeme tyčovým mixerem do omáčkové konzistence a případně přepasírujeme přes sítko.

Nakonec směs přivedeme k varu a dochutíme citronovou šťávou, solí, případně přidáme trochu cukru - obvykle ale není potřeba. Provaříme a těsně před koncem omáčku zjemníme jogurtem. Důležité je v tuto chvíli svíčkovou omáčku už nevařit, ale jen prohřát a jogurt zamíchat.

Podáváme třeba s krůtím masem, masovými koulemi nebo klidně s pečeným kuřecím stehnem. Svíčková je docela vydatná, díky tomu se obejdeme i bez knedlíku.

Dobrou chuť.