Recept: kuřecí prsa zapečená s pikantním čedarem

Čedar je sýr, který sice patří mezi ty tučnější, ale právě proto vyniká svojí chutí. To jak se už při vyšší teplotě krásně rozteče si doslova říká o použití k zapečení. A kd redakce yž do něj přidáte něco ostřejšího, odmění se vám explozí chutí.

Kuře je u nás nejčastěji konzumované maso a tak se vždy hodí alespoň malá změna. Přesně takový je dnešní recept. Málo ingrediencí, ale jídlo chutná hned úplně jinak.

Co budeme potřebovat?

  • 2 kuřecí prsa
  • 100 g čedaru (zralý)
  • 1 čili paprička
  • 1/2 lžičky bylinek dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • olivová olej

Jak na to?

Zásada je, že kuřecí prsa nikdy nepečeme. Díky tomu, že již nemají obvykle kůži a také proto, že jsou bez kostí, budou vždy vysušená. Prsa si žádají vysokou teplotu přípravy a tu dokážeme jen na pánvičce.

Jednotlivá prsa si nakrájíme na jednotlivé porce. Ideální je je překrojit v polovině, aby nebyla tak vysoká. Prsa potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev. Ideální je použít přímo grilovací pánev, ale klidně použijte takovou, kterou máte doma. Pro inspiraci, jakou pánev použít, může nakouknout do našeho pomocníka jak usmažit správně lososa - volba pánve bude stejná.

Čedar nastrouháme a zamícháme do něj bylinky a nakrájenou čili papričku. Z té určitě vyjmeme semínka, protože pak by byl sýr jen pálivý, místo hezky pikantní chutě. Přidáme bylinky a vše spolu necháme mírně prohřát. Postup je stejný jako například u sýrové rolády, ale stejnou službu udělá i mikrovlnka a pár vteřin v ní. Jen použijte menší výkon a vše hlídejte, aby se sýr nezačal "smažit".

Jakmile všechny kousky chytí barvu, odložíme je stranou a poklademe připraveným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a necháme sýr rozpustit, což by při 180° C mělo zabrat přibližně 15 minut. Ale samozřejmě záleží na konkrétní troubě.

podávat můžeme klasicky s rýží, nebo třeba zeleninovým salátem. Takový salát s grepem je perfektní doplněk k pikantní verzi kuřete.