Recept: pórkový quiche z žitné mouky

I když to na první pohled můžete tak vypadat, quiche rozhodně není nijak dietní pokrm. Tučný sýr, smetana a bílá mouka. Přesně tohle jsou ingredience, které do fitness receptu nepatří. Tahle varianta je ale o něčem jiném, skvělý oběd, který můžete jíst klidně studený.

Co budeme potřebovat?

  • 240g žitné mouky
  • 120g másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 2 pórky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 150g sýru chedar
  • 3 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Nejdříve si připravíme základ koláče, tedy těsto na něj. V míse smícháme mouku, změklé máslo, 4 lžíce vody a trochu soli. Vše pěkně zpracujeme v hladké těsto a necháme chvilku odpočinout. Těsto ručně namačkáme do zapékací mísy, ale dejte pozor, aby bylo všude stejně vysoké. Ještě před pečením do těsta propíchejte vidličkou díry, ať se zbytečně nevytvoří bubliny a můžeme dát do trouby. Tu jsme si nechali rozehřát na 200 °C a pečeme 15 minut. Není třeba těsto nijak zatěžkávat, žitná mouka je těžší a proto to není třeba.

Během pečení máme čas na přípravu náplně. Na troše tuku si můžeme nechat vypražit trochu slaniny, pokud chcete koláč přece jen s trochou masa, ale garantujeme, že bude chutnat i bez.

Pórek si nakrájíme podélně a následně na kolečka, podusíme na tuku a necháme vychladnout. Počítejte s tím, že pórek se bude ještě péct, takže to s dušením nepřehánějte. Pak už jen zbývá přidat k pórku vejce, nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, mléko a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Směs vylijeme na předpečené těsto a vrátíme do trouby. Teplotu snižte na 180°C a pečte ještě 30-35 minut.

Před podáváním nechte koláč alespoň trošku vystydnout a jak už jsme zmínili, můžete jej jíst klidně studený.

Zkuste i naše další nápady na dietní oběd.