Je vám zle a nevíte, proč? Možná za to mohou hormony

Nechceme zde psát o menopauze, kdy se ženy kvůli hormonům často zcela mění, mění se jim nálady i váha, trpí návaly a je jim zle. Hormony na nás mohou zákeřně "zaútočit" kdykoliv v průběhu našeho života, a i když většinou pracují správně a pomáhají našemu tělu fungovat, někdy se zkrátka mohou zbláznit a brzy se to projeví na našem fyzickém zdraví. Může se stát, že začnete trpět neobvyklými změnami nálad, najednou vás zavalují smutek a bezmála deprese, nemáte chuť k jídlu, trpíte zácpou nebo průjmy, padají vám vlasy a lámou se nehty, bez viditelných důvodu přibíráte nebo se naopak vaše váha výrazně propadá, chybí vám energie, případně máte zcela rozhozený menstruační cyklus. Tohle všechno mohou být příznaky špatně fungujících hormonů. Příznaky se mohou objevovat samostatně, více z nich naráz nebo se postupem času mohou přidávat i další. A pokud je váš problém způsoben právě jimi, měli byste vyhledat lékařskou pomoc, sami si nejspíš nepomůžete.

Štítná žláza či málo estrogenu

Řadu lidí trápí potíže se štítnou žlázou. Ty mohou začít už v mladém věku, ale stejně tak se mohou objevit mnohem později a zcela nečekaně. Pokud tato žláza začne zlobit, projeví se to únavou, tloustnutím, padáním vlasů či zácpami. Potíže se dají velmi dobře ukorigovat pomocí vhodných léků, v případě nutnosti existuje i možnost operace a odebrání štítné žlázy.

Ženy se mohou začít potýkat i s nedostatkem ženského hormonu estrogen, který s věkem přirozeně ubývá. Pokud ubývají rychleji či dříve (největší úbytek bývá v období menopauzy), může se to projevit změnami v chuti na sex, snížením imunity, únavou, ale i řídnutím kostí a tloustnutím. Řešením je „umělé“ dodávání hormonů ve formě tablet, ale ani to se nesmí přehánět, protože pak je tu zase zvýšené riziko onemocnění rakovinou prsu.

A co když se zkrátka cítíte jen smutní, nemáte na nic náladu, nic se vám nechce a navíc i špatně spíte? Možná vám chybí endorfiny, tedy hormony štěstí, které můžete doplnit třeba díky hořké čokoládě, pojídáním ořechů či kvalitních ryb a nebo díky pobytu na čerstvém vzduchu.