Pupínky vás dokáží pěkně potrápit. Jak se jich zbavit?

Muži bývají laxnější a svou pleť až tolik neřeší, zato pro ženy je každý pupínek doslova tragédií. Snaží se ho zamaskovat celou horou kosmetických přípravků a doufají, že si té "ostudy" nikdo nevšimne. Ale maskování není řešením, většina pupínků se dá léčit. Bylo by také bláhové si myslet, že vás může postihnout jen akné. To se vyskytuje i u dospělých lidí a objevuje se zejména ve chvílích, kdy jsme ve stresu a kdy kolísá naše hladina hormonů (na vině může být zejména u žen menstruace, těhotenství či menopauza). Takový druh kožního onemocnění se většinou samovolně vytratí, ale možná zrovna vás trápí jiná kožní nemoc, která ne a ne zmizet. Co s ní?

Zajděte k lékaři

V první řadě se za svou pleť musíte přestat stydět. Zajděte si k pro radu k odborníkovi, nejlépe dermatologovi a vynechte neověřené rady z diskuzí na internetu. Kožní lékař dokáže často už na první pohled identifikovat, co vás to vlastně trápí. Pokud nejde o pouhé akné, může se jednat o růžovku, atopický ekzém, ale třeba i o alergickou reakci na nějaký vnější podnět (například na pyl, potraviny či léky). Pokud nelze diagnózu provést pouhým pohledem, dojde k odběru krve, případně se zkoumá vzorek kůže. Následně vám lékař může předepsat vhodnou léčbu.

Jakékoliv pupínky se většinou léčí mastmi nebo i přírodně - pomáhá třeba i doma pěstovaná aloe vera. Masti sice můžeme zkoušet kupovat v lékárně bez receptu, ale jejich účinek nemusí být vůbec žádný. Lepší je dát na doporučení lékařů. Ti často předepisují masti s obsahem kortikoidů či dalšími látkami, které vaši pleť během krátké doby vrátí do normálu. Vzápětí se doporučují protizánětlivé masti (pokud to nemoc vyžaduje), případně hodně mastné a zklidňující krémy, které pleti dodají opětovnou svěžest a pružnost.

Pokud se chcete nadále chránit i preventivně, pečlivě zvažujte své stravování, dopřávejte si pohyb na čerstvém vzduchu a zkrátka se pokoušejte žít zdravě, což prospěje nejen pleti, ale i celému vašemu organismu.