Nedaří se vám hubnout? Může za to pravděpodobně i váš mozek

Všichni asi tušíme, že otázka naší pevné vůle se neodmyslitelně váže k našemu mozku. Někdo zkrátka dokáže vydržet a dosáhne svých cílů, jiný ve snaze brzy poleví a vzdá to. Jenže náš mozek leckdy není dobrým partnerem. Podrývá naši snahu, nabádá nás k opaku toho, co chceme, a snaží se nás svést na scestí. Jak je to možné?

Mozek je velmi složitý orgán a ani vědci a lékaři ho nemají zcela probádaný. Znají část jeho funkcí, struktury a provázanost jednotlivých center, ale mozek je neustále něčím překvapuje. Možná i proto teprve nedávno odhalili, že lidský mozek se de facto skládá ze dvou částí – ty se liší podle stáří lidstva. Pralidé měli také mozek, ale byl jinak strukturovaný a jeho funkce byly odlišné. Moderní lidé dělají jiné činnosti, proto i jejich mozek je jiný. Ale ta stará, pudová část nezanikla, stále tam je někde ukrytá. Takže když se o něco snažíte, využíváte „moderního“ mozku, ale ten starý vám do toho v určitých chvílích pořád zasahuje. A vaši snahu vám třeba i kazí.

Mozek kazí hubnutí

Ideálním příkladem může být právě naše urputná snaha zhubnout. Rozhodneme se pro to, zatneme zuby, snažíme se mít pevnou vůli, odpíráme si nezdravoty, učíme se novým návykům, studujeme zdravé jídelníčky. A pak najednou pohoříme a veškerá naše dosavadní snaha je pryč. Proč? Protože svá rozhodnutí ovládáme méně, než si myslíme.

Mozek je naším pánem a on nás řídí – a on sám se řídí prastarými biorytmy, pamatuje si naše návyky a ovládají ho různé biochemické procesy probíhající v našem těle. A to je mnohem silnější než nějaká naše pevná vůle. Takže když se takový náš pravěký mozek rozhodne, že teď má chuť na čokoládu, protože jen ta mu vždycky pomohla zahnat stres, tak nás zkrátka donutí po ní dříve či později sáhnout. A když tomuhle jeho úpěnlivému volání podlehneme, ocitneme se opět v zajetí dřívějších zvyků a pokus o hubnutí končí nezdarem. Ale mozek je spokojený.

Jak z toho ven?

Je tedy jasné, že mozek neošálíte a to, že vás tak urputně k něčemu nutí, má svůj důvod. Chuť na sladké obvykle bývá zkrátka signál k tomu, že potřebujeme rychle dodat energii, na kterou je naše tělo zvyklé. Nebo je důvod ještě banálnější, mozek myslí na jídlo, protože jinou činnost zkrátka nemá. Řada lidí dnes bere jídlo jako zábavu a nebo ještě hůře, berou ji jako terapeutické sezení.

Pokud to s hubnutím myslíte vážně a mozek vám v tom přece jen brání, je třeba jej předběhnout. Najděte si nějakou zábavu, třeba se něco nového naučte na on-line kurzu. Prostě a jednoduše zaměstnejte mozek i ruce, pamatujete, jak jste jako děti často zapomněli na oběd, protože jste byli uprostřed hry? Přesně tohle se vám může stát znovu, třeba když se zaberete do malování a to, že to neumíte, je jen další výmluva.

Daleko horší to bude, pokud vám mozek dává signály k jídlu, protože mu něco chybí. I v tomhle případě jej musíte předběhnout. Zdravá a vyvážená strava vám pomůže dodat všechny důležité živiny, které tělu často chybí. Tohle už je ale docela věda a tak je často dobré, sáhnout po radě od výživového poradce. I tam ale vybírejte pečlivě, pár triků jsme pro vás sepsali.