Nezdravá dieta military diet nemá s armádou nic společného

S armádou nemá nic společného

Podle názvu by se mohlo zdát, že tato dieta pochází od amerických vojáků, ve skutečnosti však s armádou nemá nic společného. Jejím základem je tělu dodávat jen přesně určené minimální množství kalorií pomocí vybraných jídel. Cyklus diety je naplánován na týden -první tři dny snižujete množství kalorií a během dalších čtyř dnů si můžete dopřát i některá jídla z běžného jídelníčku - ale zase jen do nesmyslně nízkého limitu kalorií, takže se vlastně stejně nenajíte.

Vzhledem k tomu, jak drasticky málo kalorií a pro tělo důležitých živin s tímto speciálním stravovacím plánem přijmete, se nejedná o dietu, která by vám prospěla. S pouhými 1100 - 1500 kaloriemi denně budete jedině více hladoví, podráždění a unavení.

Stravovací plán: méně kalorií, než tělo potřebuje k fungování

Ve výsledku se nejedná o nic jiného než o naprosto minimální příjem kalorií. První den přijmete zhruba 1 400 kcal, druhý den pak 1 200 kcal, zatímco třetí den už jen 1 100 kcal. Ve zbylých dnech můžete do svého jídelníčku zařadit cokoliv, ať už se jedná o zmrzlinu či uzeniny, neměli byste však překročit 1 500 kcal. Pro porovnání - jeden kopeček zmrzliny mívá kolem 400 kcal.

Dokázali byste vyžít jen ze 3 kopečků zmrzliny denně? Ani vaše tělo to neumí - ke svému fungování, aniž byste se hýbali, potřebuje mezi 1500-1800 kcal denně. A to je více, než military diet tělu dodává.

Jídelníček samotný je sestaven tak, aby dané potraviny byly nutričně kompatibilní, tedy aby obsahovaly více bílkovin a minimum cukrů nebo tuků. Military diet tím předpokládá, že taková omezení povedou k rychlejšímu spalování tělesného tuku i úbytku váhy.

Jojo efekt rozhodně přijde

Autoři této „armádní“ diety slibují, že vás po skončení této hubnoucí kúry nepotká nepříjemný jojo efekt. Tomu však lze jen stěží uvěřit. Tento způsob hubnutí totiž není pro tělo vůbec vhodný. Je sice pravděpodobné, že rychle shodíte poměrně hodně kilo, jedná se však spíše o takový malý podvod na váš organismus. To totiž nejprve začne ztrácet vodu, nikoliv tuky. Nízkým počtem kalorií a mizivými porcemi živin tělo spíš vyhladovíte než že byste mu pomohli hubnout zdravě.

Jakmile však vystoupíte z kalorického deficitu, s největší pravděpodobností ztracená kila naberete zpátky.