Za některé bolesti může psychika, nepřecházejte je

Když nás něco bolí, protože upadneme, poraníme se nebo si natáhneme přílišnou aktivitou svaly, tak jasně víme, co a proč nás trápí. Fyzický důvod bolesti lze proto většinou velmi dobře léčit a můžete takovýmto trablům do budoucna i snadno předcházet. Ale některé bolesti a problémy jsou psychosomatického původu, tedy jejich příčina tkví „v naší hlavě“. Je lepší neřešit je a čekat, až přestanou, nebo není radno podceňovat je?

Mnoho lidí trápí chronický stres, jsou unavení a často bez energie, špatně se jim usíná a v noci se probouzejí, nemají na nic náladu, fungují jen s vypětím všech sil. K tomu se často přidávají bolesti zad či krční páteře, migrény, deprese. To vše má přitom často psychickou příčinu, není to kvůli nějakému poranění či nemoci.

A právě proto se většina takto „nemocných“ lidí snaží své stavy přecházet, neřeší je a snaží se je překonávat. Maximálně si občas dají nějakou pilulku proti bolesti, občas si dají prášek na spaní, ale jinak mají pocit, že není nutné dále svůj stav řešit. Chození k lékaři jim navíc nepomůže. Ovšem všechny psychosomatické potíže jsou také zdravotními potížemi, a tak je záhodno řešit je, odstranit jejich příčinu a vyléčit je. Pokud to podceníte, může vás vaše zdraví jednoho dne nečekaně zcela zradit.

Léčete svou psychiku

Když máte chřipku, vyléčí vás hlavně klid, odpočinek a snaha dopřát tělu čas na zotavení. S potížemi způsobenými psychickými problémy či přílišnou psychickou zátěží nebo stresem je to dost podobné. Musíte se zkrátka zastavit a přiznat si, co všechno vás trápí a čím vaše tělo trpí. Prášky proti bolesti jsou jen krátkodobým řešením a můžete si na nich vypěstovat závislost. Proto musíte tělu stejně jako u chřipky dopřát to, co potřebuje a o co tak zoufale žadoní.

Snažte se být v klidu, nehoňte se, nesnažte se za každou cenu všechno stihnout. Pokuste se zorganizovat a naplánovat si svůj den, klidně si předem udělejte časový rozvrh. Pokud si ho hezky vymalujete a vyzdobíte, tak kreativita vám také pomůže uklidnit se a zapomenout na stres a problémy. Ve svém harmonogramu nezapomeňte na pauzy a čas, který můžete strávit jen sami se sebou, kdy můžete relaxovat, dát si v klidu kávu, na půl hodiny si lehnout.

Večer se pokuste chodit spát co nejdříve. I když hned neusnete, odpočinek vám prospěje. Můžete si při něm snadněji utřídit myšlenky. Vypněte proto televizi i počítač, odložte telefon a jen ležte ve tmě a relaxujte.

Přes den se naopak snažte vyšetřit si chvilku na pohyb na čerstvém vzduchu. I když nepůjde přímo o cvičení, postačí i pouhá procházka, která vám také vyčistí hlavu. Pokud svému tělu dopřejete náležitou péči a budete se o něj starat, pokud ho vyslyšíte, tak se vám odvděčí psychickou pohodou a vaše fyzické trable postupně zcela vymizí.