Problém se srdcem vám mohou naznačovat otoky i nadváha

Smutným faktem dnešní doby je, že většina z nás své zdraví bere jako naprostou samozřejmost a vůbec o něj nepečujeme. Vážit si ho začneme teprve ve chvíli, kdy nás postihne nějaká závažná choroba. Mezi ty nejčastější patří kardiovaskulární nemoci jako infarkt, ale například i arytmie, onemocnění srdečních chlopní, nebo také srdeční selhání. A právě to může přijít velmi nenápadně a dlouho o něm nemusíme vůbec vědět – jeho následky jsou pak o to fatálnější.

Infarkt je velmi nebezpečný a může být i smrtelný. Existují způsoby, kterými můžete snížit riziko jeho vzniku, ale i přesto vás může velmi nečekaně postihnout. Jeho nevýhoda tkví v tom, že přichází náhle, bez jakýchkoliv předchozích varovných příznaků. Jedinou pomocí je pak okamžité vyhledání lékaře a hospitalizace. Ale srdeční selhání není totéž, i když to tak laikům může připadat. A možná, že vaše srdce selhává, aniž byste to vůbec tušili.

Otoky, dušnost, kila navíc

Češi jsou čím dál tlustší, spousta z nás trpí nadváhou nebo dokonce obezitou. Není proto nic divného, že takoví lidé mají i další zdravotní potíže a kila navíc jsou často tím posledním, co je trápí. Mohou se u nich objevovat otoky, špatně se jim dýchá a zadýchávají se i po sebemenší námaze, často je po marné dietě trápí rychlý jo-jo efekt. To vše mohou být naprosté banality způsobené pouze nezdravým životním stylem – ale také to klidně mohou být příznaky selhávání srdce.

Tato nemoc se projevuje tak, že za velmi krátkou dobu přiberete nečekaně hodně kil – takže si například koupíte nové oblečení, ale za měsíc už vám zase není. Otékají vám kotníky i nohy, jste celkově zavodnění. K tomu se vám špatně dýchá a dělá vám problém udýchat i obyčejnou procházku. Jste unavení, v noci i přes den chodíte velmi často na toaletu a zvlášť v poloze vleže máte mnohdy pocit, že se dusíte.

Svádíte-li toto vše na svou nadváhu, můžete se mýlit a měli byste urychleně navštívit praktického lékaře, případně si vyžádat doporučení na vyšetření srdce. Při natočení EKG a ECHA srdce by totiž mohla být odhalena tato zákeřná nemoc. A není to žádná legrace, protože vaše srdce v takové chvíli doslova selhává, tedy postupně přestává pracovat, funguje čím dál méně a nakonec může přestat tlouct zcela. A to už je nevratné.

Pomůže prevence

Pokud vás takováto situace, kdy srdce zvládne pumpovat čím dál méně a tělo je čím dál méně okysličováno, děsí, můžete se jí pokusit předejít. A nejlepší prevencí je zdravý životní styl. Pokud máte zdravou a pestrou stravu, dostatečně se hýbete a máte v pořádku krevní tlak i cholesterol, je dost pravděpodobné, že vás srdeční selhání nepostihne. Nicméně, tato nemoc hrozí i lidem, kteří prodělali infarkt, takže i oni by se měli mít na pozoru.