Co je metabolický syndrom a jak poznat, že vám hrozí

Metabolismus musí fungovat, a to za všech okolností. Pokud by se zastavil, tedy přestalo by fungovat trávení, rozmělněná potrava by nepostupovala dále do střev a střeva by se ani nepohnula, je to závažný problém, který po delším trvání musí řešit lékaři. Ale metabolický syndrom neznamená, že metabolismus přestane fungovat. V tomto případě jde spíše o označení několika různých zdravotních potíží, které když máte všechny, tak vám hrozí velké nebezpečí. A přitom existuje mnoho lidí, kteří mají tyto rizikové příznaky, ale neřeší je a netuší, co jejich dlouhodobé neléčení a neřešení může způsobit za tragédii.

Čtyři hlavní rizika

Všechny symptomy, které se započítávají do takzvaného metabolického syndromu, se většinou objevují v souvislosti se značnou nadváhou nebo obezitou. Může se stát, že vaše váha není až tak strašná, ale přesto vás tyto zdravotní potíže trápí – takže i v tomto případě byste je měli urychleně řešit a odstranit, jinak si koledujete o podlomené zdraví, hospitalizaci a možná i boj o holý život.

Lidé, kteří mají podle lékařských diagnóz metabolický syndrom, většinou trpí vysokým krevním tlakem. Ten může mít i štíhlý člověk, ale u obézního je to závažnější a v každém případě je nutné tuto potíž řešit a častokrát i užívat léky snižující tlak, protože jinak je to obrovská zátěž pro srdce. A ještě lépe se tlak snižuje, pokud shodíte nadbytečná kila.

Dalším faktorem je vysoká hladina cholesterolu. Ale pozor, lékaři cholesterol dělí na takzvaně dobrý a špatný (ten označují jako LDL). První můžete mít a není to riziko pro správnou srdeční činnost – ale vysoká hladina špatného cholesterolu ohrožuje naše zdraví a často trápí právě obézní lidi.

Třetím symptomem, kterého byste se měli zbavit, je cukrovka nebo i jen nepatrně zvýšená hladina cukru v krvi. Kdo na to nedbá, dál jí nezdravě, dopřává si hodně sladkostí a přitom má málo pohybu, ten může mít velké zdravotní potíže. U cukrovky hrozí i amputace končetin.

Do čtvrtice je značným rizikovým faktorem, který se počítá do metabolického syndromu, nadmíra tuku uloženého v oblasti břicha. Pokud máte postavu, které se tuk ukládá zejména v těchto partiích, měli byste se rychle pustit do hubnutí. Tuk není jen ten pod kůží, ale může obalovat i orgány, což pak vede k jejich špatnému fungování.